Moldova pierde principala piaţă de export a merelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului, barierele administrative de la noi şi calitatea proastă a produselor au provocat o scădere abruptă a exporturilor de fructe pe piaţa rusească

De aproape cinci ani, fructele sunt cele mai importante produse agricole de export ale Republicii Moldova, depăşind vinurile, cerealele şi seminţele oleaginoase. Principala piaţă de desfacere este Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, iar, conform estimărilor specialiştilor, 85-90% din fructele livrate în afară ajung în Rusia. Datele oficiale arată că peste 80% din acestea sunt mere.

Specialiştii avertizează de mai multă vreme asupra riscurilor pe care le comportă dependenţa de o singură piaţă. Consecinţele nu s-au lăsat aşteptate. Primul semnal a venit după aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

DE CE PIERDEM PIAŢA RUSEASCĂ

După ce au intrat în OMC, ruşii au fost nevoiţi să reducă de trei ori, de la 0,2 la 0,06 dolari per kilogram, taxele vamale aplicate produselor importate din Uniunea Europeană în lunile august-decembrie. În consecinţă, mărfurile europene s-au ieftinit în Rusia, iar ţările CSI, care beneficiază de preferinţe, au ajuns în aceeaşi oală cu statele UE. „Exportatorii moldoveni erau favorizaţi pentru că nu achitau taxe vamale. Acum, însă, s-au trezit cu o concurenţă acerbă pe piaţa rusească", explică Iurie Fală, specialist la Federaţia Agroinform.
Efectele au fost imediate. Exporturile au scăzut semnificativ, iar preţurile de achiziţie a merelor s-au redus, ceea ce a provocat nemulţumirea producătorilor agricoli autohtoni, care nu sunt gata să-şi vândă mai ieftin marfa.

PREŢURILE AU SCĂZUT CU 25%

Astfel, dacă fermierii cer patru lei pentru un kilogram de mere aflate încă în livadă, firmele exportatoare le oferă doar trei lei. În cazul fructelor depozitate în frigidere, preţul cerut este de cinci lei, iar cel propus e cu 20-25% mai mic.
Experţii spun că fermierii moldoveni trebuie să se adapteze cât mai rapid noilor condiţii, având în vedere că, peste câţiva ani, Rusia va elimina complet taxele vamale pentru fructe. „E nevoie de plantaţii noi mai productive, de frigidere şi de un marketing adecvat. În această direcţie s-au făcut multe, dar încă rămânem cu mult în urma statelor UE", precizează Iurie Fală.
Victor Avram, directorul companiei Vicam, recunoaşte că firmele moldoveneşti nu au fost pregătite să facă faţă acestei situaţii şi, de exemplu, să lase din preţ. Totuşi, managerul este optimist. „Cred că până la Anul Nou aceste probleme vor fi depăşite", s-a arătat el convins.

BARIERE BIROCRATICE

Fermierii locali vorbesc şi despre o altă problemă - birocraţia. „Dacă în statele UE eliberarea documentelor vamale durează 30 de minute, la noi procedura ţine nu mai puţin de 24 de ore", spune Petru Stratan, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova-Fruct".

„Problemele sunt mult mai grave. Este vorba şi de calitatea fructelor, dar şi de anumite bariere. Am ajuns să prefer să lucrez cu producători din Ucraina. Anul trecut, în această perioadă livrasem în Rusia 586 de TIR-uri cu mere, în acest an - doar 95", mărturiseşte Eugenia Velicescu, managerul unei companii ce exportă fructe în Rusia.
Livrările au scăzut şi datorită faptului că acest an a fost bogat în fructe pentru Rusia, Ucraina şi Polonia. Ruşii au strâns o recoltă-record de 1,6 milioane de tone de mere, în timp ce în Republica Moldova cantitatea ar putea fi cu 10% mai mică decât anul trecut.
Experţii prognozează că Polonia, care deţinea o cotă de 35% pe piaţa exporturilor de mere în Rusia, îşi va întări poziţiile de lider în urma micşorării taxelor vamale.

Inspectori fitosanitari corupţi

Pe lângă scăderea preţurilor de achiziţie, companiile specializate în exportul fructelor se confruntă şi cu probleme de ordin birocratic. Exportatorii se plâng că inspectorii fitosanitari tărăgănează procesul de eliberare a actelor şi fac lobby pentru anumite firme intermediare. Astăzi, la Ministerul Agriculturii urmează să fie convocată o şedinţă specială, cu participarea producătorilor agricoli şi a autorităţilor specializate, la care se vor căuta soluţii. Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, spune că nu va tolera această situaţie şi că funcţionarii care pun piedici în procesul de eliberare a documentelor vor fi demişi.

„Vom face regulă în acest domeniu. Nu este normală situaţia când producţia agricolă nu poate fi exportată şi îşi pierde din valoare din cauza unui inspector «foarte ocupat» sau a altuia care sugerează că ar trebui să exporţi printr-o firmă anume, dacă vrei ca lucrurile să meargă mai repede", a declarat oficialul.
Cât despre efectele aderării Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului, Vasile Bumacov afirmă că problemele nu sunt chiar atât de grave, iar producătorii şi exportatorii trebuie să se adapteze noilor condiţii.

200 DE COMPANII

Conform datelor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, circa 200 de companii din Republica Moldova pot exporta fructe şi legume în Federaţia Rusă. Anual, pe această piaţă ajung circa 200.000 de tone de fructe, în special mere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite