Ministerul Economiei propune alocarea a 12,5 milioane de lei pentru Fabrica de Sticlă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Ministerul Economiei propune alocarea a 12,5 milioane de lei din buget Întreprinderii de Stat „Fabrica de Sticlă din Chişinău”, pentru majorarea capitalului social, în condiţiile în care aceasta se află într-o situaţie financiară dificilă. Un proiect de hotărâre a Guvernului în acest sens a fost publicat pentru dezbateri publice pe particip.gov.md, transmite IPN.

Ministerul, care este şi fondator al întreprinderii, menţionează în nota informativă a proiectului că majorarea capitalului este judicioasă, reieşind din situaţia actuală a fabricii. În august 2016 Fabrica de Sticlă şi-a sistat activitatea de producere ca urmare a accidentului care a avut loc la cuptorul de topit sticlă.

Pentru repararea cuptorului de topit sticlă şi pentru dezvoltarea procesului de producţie se preconizează să fie valorificate investiţii capitale în sumă de 5,5 milioane de euro. Lipsa volumelor livrărilor necesare, ca rezultat al stopării activităţii de producere a întreprinderii, a influenţat asupra lipsei surselor financiare în volum deplin necesar pentru reconstrucţia cuptorului de topit sticlă. Investiţiile respective urmează să fie finanţate atât din surse financiare împrumutate, surse financiare proprii, cât şi din surse financiare acordate de către fondator.

Întreprinderea a contractat şi un credit bancar în sumă de 3,5 milioane de euro, care va fi utilizat inclusiv pentru achiziţionarea materialelor necesare pentru repararea cuptorului de topit sticlă. Însă, în prezent, aflându-se în stare financiară dificilă, Fabrica de Sticlă nu dispune de mijloace financiare necesare pentru achitarea taxelor menţionate şi îndeplinirea integrală a programului de investiţii. „Drept soluţie pentru depăşirea situaţiei întreprinderea a adus la cunoştinţa fondatorului necesitatea capitalizării întreprinderii prin majorarea capitalului social al întreprinderii. Mijloacele financiare vor fi redirecţionate în exclusivitate pentru  realizarea  programului de investiţii”, argumentează Ministerul Economiei.

Autorii proiectului mai precizează că refuzul sau tergiversarea procesului de capitalizare a întreprinderii, în mod direct, va duce la suspendarea procesului de reconstrucţie a cuptorului de topit sticla. În consecinţă, inevitabil, vor fi disponibilizaţi angajaţii întreprinderii, totodată, este de menţionat faptul că, contractul încheiat cu compania, care va efectua lucrările de reconstrucţie, prevede penalităţi în cazul neîndeplinirii obligaţiilor contractuale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite