Mihai Bologan: „Oferim tinerilor şansa de a-şi promova ideile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Bologan, doctor în economie
Mihai Bologan, doctor în economie

Economistul Mihai Bologan, preşedinte al Asociaţiei obşteşti Institutul „Idea", a vorbit pentru „Adevărul" despre iniţiativele generate în cadrul celor două ediţii ale Academiei Ideilor, dar şi despre planurile tinerilor de a salva economia naţională.

„Adevărul": Cu ce se ocupă Academia Ideilor?
Mihai Bologan: Dorim să fim un centru de instruire non-formală, ce ar suplini cunoştinţele pe care liceul şi universitatea nu le oferă tinerilor. În cadrul proiectului actual (Academia Ideilor 3), 70 de tineri din Chişinău şi circa 150 din şapte regiuni ale Republicii Moldova, inclusiv Tiraspol, vor fi antrenaţi în activităţi de educaţie non-formală, unde îşi vor putea dezvolta abilităţile de a genera şi analiza idei, de a lucra în grup, de a face analize şi studii, de a-şi putea prezenta ideile în faţa unui public numeros.

Ce cunoştinţe le oferă IDEA viitorilor studenţi?                                                                                                                                                                                                Din experienţa proiectelor anterioare, participanţii la proiect au dobândit abilităţi suplimentare, ce le-au permis să inţieze proiecte proprii sau să se dezvolte în domeniul lor. „Studenţii" de la prima ediţie deja creează mici centre de dezvoltare pentru alţi tineri. În actuala ediţie vom încerca să facem şi mai mult, şi anume să le oferim posibilitatea tinerilor să facă un stagiu la o întreprindere şi să lucreze la propriul proiect, ajutaţi de specialiştii Institutului IDEA.

Care este soarta ideilor lansate în primii doi ani?
În primul rând, oferim tinerilor un cadru în care ei să poată crea, să-şi poată face relaţii noi, să afle mai multe lucruri despre situaţia economică din ţară, despre care sunt problemele şi cum ar putea fi găsite soluţii. Conceptul proiectului nu prevede implementarea ideilor, de aceea punem accent pe diseminarea lor. Prin prezentări în format TED, tinerii au posibilitatea să-şi prezinte ideile în faţa factorilor de decizie şi a specialiştilor, ulterior, dacă acestea sunt viabile, ele pot fi implementate. Noi vedem procesul de generare a ideilor ca pe o acţiune complexă de învăţare.

Cum se finanţează şcoala dumneavoastră?
Primul proiect a fost realizat din surse proprii, iar pentru a doua ediţie am beneficiat de un grant oferit de Ambasada SUA. Acum mizăm pe autofinanţare, dar şi pe parteneriate cu companiile locale, cărora le putem oferi o serie de beneficii.

Prin ce este deosebită actuala ediţie de precedentele?
Am păstrat tot ce a fost mai bun, inclusiv tradiţia ca fiecare proiect nou să fie original. Echipa ce va implementa proiectul a fost selectată, în premieră, printr-un concurs deschis, la care a putut participa orice doritor. În actuala ediţie vom miza mai mult pe implementarea în practică a ideilor generate.

Cine poate aplica la Academie?
Pot aplica persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 ani, deşi putem face şi excepţii. Nu avem politici de discriminare, astfel că vom trata la egal toţi aplicanţii. Ingredientele necesare care ar putea asigura participarea în proiectul nostru sunt motivaţia, curiozitatea, deschiderea.

Cât de deschise pentru colaborare sunt autorităţile şi agenţii economici?
Experienţa anilor precedenţi arată că agenţii economici sunt foarte deschişi, am avut chiar câteva vizite de studiu, ceea ce a fost foarte benefic pentru cursanţi şi a creat un climat foarte agreabil pentru discutarea unor idei în incinta unor importante companii din Republica Moldova. Totodată, la şedinţele Academiei Ideilor au participat în calitate de specialişti şi reprezentanţii autorităţilor centrale şi locale.

Care este programul de studii?
Organizatorii vor selecta în următoarele două săptămâni o listă de teme de actualitate pentru economia Republicii Moldova. Tinerii vor putea să aleagă din timp ce temă vor dori să discute în luna respectivă. Astfel vom asigura două componente, ce va face fiecare modul de instruire foarte interesant: actualitatea subiectului şi interesul din partea „studenţilor". Stagierea va avea loc în perioada ianuarie-februarie 2013, cu posibile extinderi.

Cine sunt trainerii de la Academia Ideilor?
Avem doi traineri în cadrul echipei de organizatori. Ei vor pregăti şedinţele ordinare pe tot parcursul proiectului. De asemenea, vom invita mulţi specialişti din domeniile pe care le vom discuta. Nu alegem invitaţii în funcţie de vârstă sau naţionalitate, ci după gradul de competenţă a persoanei.

Pentru a aplica, intrați pe www.institutulidea.wordpress.com.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite