Medicii de familie din Moldova vor stabili diagnosticul în cazul mai multor afecţiuni ca în prezent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Ministerul Sănătăţii a operat modificări în protocoalele clinice care reglementează serviciile medicale acordare de către medicii de familie, în sensul extinderii listei de afecţiuni pentru care medicul de familie poate stabili diagnosticul, transmite IPN.


Viceministrul Liliana Iaşan a dat exemplul femeilor cu suspecţie de patologie oncologică. În prezent acestea sunt îndreptate la mamolog. De acum înainte vor ajunge la specialist doar în cazul diagnozelor confirmate prin ultrasonografie, mamografie. 

„Scurtăm listele de aşteptare la medicii specialişti, care sunt suprasolicitaţi”, a subliniat Liliana Iaşan.

Viceministrul Sănătăţii consideră inadmisibil faptul că anual sunt înregistrate aproape zece milioane de vizite la medicul de familie şi tot atâtea la medicii specialişti. 

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca 80% dintre pacienţi să fie diagnosticaţi şi trataţi de către medicul de familie şi 20% să fie direcţionaţi către medicul specialist”, a adăugat Liliana Iaşan.

Şeful Catedrei medicină de familie din cadrul USMF „Nicolae Testemiţanu”, Ghenadie Curocichin, a spus că nu trebuie să se ajungă la medicul specialist doar pentru ca acesta să autorizeze nişte investigaţii.

„Prin această măsură specialiştilor li se reduce din sarcini şi din numărul de pacienţi care aşteaptă sub uşă pentru un bilet de trimitere. Totodată, specialiştii vor acorda mai mult timp pentru tratamentul pacienţilor gravi, ceea ce trebuie de fapt să facă“, a spus Ghenadie Curocichin.

Ministerul Sănătăţii a evaluat 122 de protocoale clinice, 94 dintre care au fost îmbunătăţite.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite