Medic oncolog: Pentru a evitata cancerul, pacienţii trebuie să fie mai responsabili
0Diagnosticul precoce şi administrarea tratamentului în faze incipiente sunt esenţiale în cazurile de cancer. Problema este că mulţi pacienţi amână adresarea la medic. Şi nu întotdeauna este vorba despre necunoaştere sau acces limitat la serviciile medicale.
„N-aş zice că nu este acces la informaţie. Televiziunile, presa oferă spaţiu de discuţie pe această tematică. Medicii discută cu fiecare pacient în parte şi îi explică cauzele. Totuşi, există o reticenţă din partea cetăţenilor, care tot amână până în ultimul moment consultul medical. Iar când revin peste 6 luni pot avea o problemă mare. Prioritare pentru oameni sunt astăzi nunţile, cumătriile, construirea unei case. De aceea, ei tot amână, iar când vin la medic se constată că boala a avansat”, a declarat pentru IPN Dina Nedorea, medic oncolog la Spitalul Raional Drochia.
Din observaţiile medicului, cancerul pulmonar este una dintre maladiile frecvent întâlnite. „Nu pot să-mi dau seama de ce lumea se adresează prea târziu. Este vorba de persoane care pleacă la muncă peste hotare şi se adresează la medic doar la revenirea acasă, o dată la câţiva ani. Dar sunt şi persoane care se află la evidenţa medicului de familie, frecventează instituţia medico-sanitară, dar oricum revin aflându-se într-un stadiu avansat al bolii”, spune medicul. Pentru a evitata cancerul, pacienţii trebuie să fie mai responsabili.
Cu ceva timp în urmă, s-a permis prestarea serviciilor medicale în domeniul oncologiei şi în centrele medicale private. „Poate că este un lucru bun, pentru peroanele care nu vor să stea în liste de aşteptare pentru examinări costisitoare, pentru cei care îşi pot permite din punct de vedere financiar serviciile private. Noi lucrăm cu Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM). Suntem puşi în limite, ca să aşteptăm rândul la o rezonanţă magnetică, la o tomografie, la tot felul de examinări mai costisitoare. Şi lumea aşteaptă. Pentru un segment mic al populaţiei sunt accesibile serviciile medicale în centrele private, pentru că nu mulţi îşi permit să achite costurile respective”, a explicat medicul. „Sunt şi dintre cei care, dispunând de mijloace materiale, pleacă pentru diagnosticare şi tratament în România şi în alte state din Europa, în clinici cu echipamente sofisticate şi cu medici buni”, a adăugat Dina Nedorea.
Maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din ţară, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. În Republica Moldova sunt la evidenţă 62 de mii de cazuri de cancer. „Anual, de cancer se îmbolnăvesc între 8000-9000 persoane”, a precizat pentru IPN Rodica Tomaşenco, putătoarea de cuvânt a Institutului Oncologic.
Comunitatea mondială marchează în data de 4 februarie Ziua de luptă împotriva cancerului.