Meciul Şevciuk-Sheriff: în culisele confruntării pentru puterea de la Tiraspol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a declarat război deschis gigantului economic Sheriff, constată presa rusă. În acelaşi timp, fostul „ministru de interne”, Valeri Liţkai, prognozează un an de instabilitate politică în Transnistria.

Publicaţia rusă „Kommersant” scrie că după manifestările dedicate marcării a 25 de ani de la autoproclamarea republicii transnistrene în care s-a remarcat „parada militară grandioasă”, liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk a numit potenţialii inamici ai regimului pe care îl conduce. El a dezvăluit că aceştia sunt „extremiştii de la Chişinău şi de la Kiev”. Totuşi, Şevciuk a acordat în ultima perioadă o atenţie deosebită „inamicilor interni”.

Şevciuk, fost angajat la „Sheriff”

Principalul adversar al lui Evgheni Şevciuk în contextul alegerilor din toamnă este holdingul Sheriff. Deţinând monopolul în mai multe domenii profitabile din regiune, Sheriff sponsorizează cu bani grei partidul Obnovlenie (n.r. – Relansarea) care are 18 deputaţi şi controlează mai mulţi membri independenţi ai sovietului separatist de la Tiraspol care are în total 43 de membri. Conducerea holdinglui mizează să obţină cu orice preţ cel puţin numărul de deputaţi pe care îi controlează în prezent, iar Şevciuk vrea cu tot dinadinsul să obţină controlul asupra sovietului separatist care deseori îi anulează iniţiativele şi este într-un permanent conflict cu guvernarea regiunii. „Victoria este atât de importantă încât preşedintele, care la rândul său a fost angajat la „Şheriff” şi cânda a condus „Obnovlenie”, în esenţă, a declarat război fostului angajator”, scrie Kommersant.

Acuzaţii reciproce

Iniţial, în regiune, erau împărţite pliante în care se spunea că dacă anumite companii ar fi plătit integral impozitele, autorităţile nu ar fi fost nevoite să taie atât de mult din pensii şi salarii. Într-o scrisoare semnată de directorul general al Sheriff şi deputatul Dmitri Oghirciuk autorii materialelor sunt acuzaţi că ar fi încercat o manevră de a atrage atenţia de la adevăratele probleme din regiune şi un „ordin propagandistic”. Şeful de la Sheriff se apără şi spune că furnizările la buget au scăzut din cauza sărăciei populaţiei şi majorării de către autorităţi a taxelor vamale şi a accizelor care a dus la creşterea contrabandei. Oghirciuk vede în informaţia difuzată „speculaţii politice şi fapte denaturate” din partea conducerii de la Tiraspol.

Şevciuk împotriva fostului angajator

Kommersant susţine că declaraţiile lui Şevciuk din cadrul evenimentelor organizate pentru a sărbători „independenţa Transnistriei” arată că liderul de la Tiraspol nu va sta cu mâinile încrucişate. El a vorbit practic tot discursul despre o „companie foarte cunoscută” care, prin corupţie, finanţează un anumit partid politic pentru a-i apăra interesele economice şi nu ale cetăţenilor. Şevciuk a promis că în curând va veni cu dovezi clare în acest sens. De asemenea, liderul de la Tiraspol va încerca să slăbească poziţia holdingului şi prin legea antimonopol. „Toate aceste ameninţări se vor materializa dacă Şevciuk va obţine o majoritate în legislativul de la Tiraspol. Problema constă în faptul că popularitatea lui Evgheni Şevciuk nu este nici pe de departe la un nivel înalt, iar partidul său „Vazeajdenie” ( n.r. – „Renaşterea”) nu se face practic observat. Sondaje deschise nu au loc în Transnistria şi nu există mass-media independentă. Reţelele sociale sunt pline de critici în adresa puterii”, scrie jurnalistul rus. 

Un an de instabilitate politică peste Nistru

Publicaţia Kommersant notează că mai mulţi deputaţi de la Tiraspol care au cerut să le fie păstrat anonimatul sunt convinşi că adepţii lui Şevciuk vor candida independent la alegerile din toamnă şi preşedintele va mobiliza pentru susţinerea lor toate resursele administrative, precum şi justiţia controlată din regiunea separatistă. Fostul ministru de interne de la Tiraspol, Valeri Liţkai este de părere că poporul din regiune nu poate fi păcălit că de situaţia din regiune se fac vinovaţi doar factorii externi. „Alegerile se transformă într-un referendum pentru a demonstra încrederea faţă de putere. Ne aşteaptă un an de instabilitate”, consideră Liţkai. 

Menţionăm că Tiraspolul a anunţat demararea campaniei electorale pentru scrutinul din toamna acestui an în care pentru prima dată se vor alege concomitent deputaţii şi reprezentanţii autorităţilor locale.

Asociaţia pentru Politică Externă anunţa, într-o analiză, că, probabil, momentul de cotitură în relaţiile dintre cele două grupuri, al lui Şevciuk şi al Sheriff a avut loc după venirea la conducere a preşedintelui rus Vladimir Putin care este adeptul unei politici mai dure cu Occidentul. Deşi holdingul Sheriff a fost susţinut în mod special de Kremlin,  câştigarea alegerilor din regiunea separatistă din decembrie 2011 de către Evgheni Şevciuk şi pierderea lor de către Anatoli Kaminski, sponorizat de holding, a pus „Obnovlenie” şi patronul său Sheriff într-o situaţie dezavantajoasă. Având în vedere acest fapt, Sheriff-ul părea interesat de o coabitare cu noua administraţie, după modelul perioadei Smirnov, când Sheriff-ul domina economia locală, iar Smirnov controla resursele administrative. În acelaşi timp, companiei Sheriff i-au fost retrase mai multe înlesniri comerciale şi vamale.  Iar după negocierile ”5+2” din aprilie 2011 au apărut şi primele tensiuni la nivel politic. „Obnovlenie” a început o campanie de denigrare a echipei lui Şevciuk care în opinia lor au făcut prea multe cedări în negocierile cu Republica Moldova. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite