Mărturiile lui Shor: Pe 10 octombrie, am lăsat 20 milioane de lei în oficiul PLDM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilan Shor s-a autodenunţat la CNA FOTO: Adevărul
Ilan Shor s-a autodenunţat la CNA FOTO: Adevărul

La o zi de la autodenunţul omului de afaceri Ilan Shor, pe 13 octombrie 2015, acesta a relatat procurorului anticorupţie-interimar, Adrian Popenco, circumstanţele în care i-ar fi oferit liderului PLDM, Vlad Filat, în total, 250 de milioane de dolari, în schimbul diferitor servicii care favorizau dezvoltarea propriilor afaceri. Mărturiile acestuia au stat la baza deciziei Parlamentului de ridicare a imunităţii lui Vlad Filat şi reţinerea acestuia.

Potrivit procurorului general, Corneliu Gurin, omul de afaceri Ilan Shor s-a autodenunţat pe 12 octombrie, iar o zi mai tărziu a scris detaliat pe zece pagini despre câţi bani şi în ce condiţii au fost transmişi, direct sau prin diferite sceheme frauduloase în care au fost implicate băncile furate, fostului premier al Republicii Moldova Vlad Filat, pentru a obţine protecţie în dezvoltarea afacerilor sale. Procesul verbal a fost publicat de newsmaker.md şi arată că cei doi s-au cunoscut în 2008 în clubul „Flamingo”. 

Potrivit lui Shor, şantajul şi presiunea din partea lui Vlad Filat au început în anul 2010 când compania pe care o conducea „Dufremol” se afla într-un litigiu cu „Le Bridge”. Primarul de Orhei susţine că era convins de avocaţi că va pierde procesul din cauza presiunilor fostului premier asupra judecătorilor, iar compania era permament supusă controalelor nejustificate. Astfel, Ilan Shor s-a adresat premierului de atunci pentru a soluţiona aceste probleme, iar presiunile au dispărut, intermediar în această înţelegere fiind, potrivit businessmanului, actualul consilier al preşedintelui Nicolae Timofti, Ion Păduraru.

Omul de afaceri susţine că i-a plătit cash pentru aceste servicii lui Vlad Filat jumătate de milion de dolari şi cadouri în sumă de 30 mii de dolari.

Ilan Shor mai spune că Vlad Filat i-a indicat lui Iurie Leancă, pe atunci ministrul al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, să-i asigure funcţia de consul onorific în Rusia. De asemenea, Shor spune că s-a înţeles cu Filat şi în privinţa comercializării produselor petroliere în regim duty-free, iar pentru asigurarea acestei activităţi i-ar fi plătit lui Vlad Filat 500 mii de dolari în avans din suma de un milion de dolari cerută de fostul lider PLDM. Totuşi, Shor susţine că lucrurile în acest caz nu au mers conform înţelegerii şi Vlad Filat i-ar fi propus să răscumpere credite de la Banca de Economii în sumă de un miliard de lei, iar în schimb ar fi aranjat ca să nu fie impedimente în ceea ce ţine de comercializarea produselor petroliere în regim duty-free.

Shor susţine că a refuzat propunerea, fiind ulterior ameninţat şi şantajat de Vlad Filat, precum şi litigii în judecată. În final, primarul de Orhei a declarat pentru CNA că s-a ajuns la un compromis, iar în martie-aprilie companiile sale au luat credite de un miliard de lei, iar Vlad Filat trebuia să întoarcă banii, ceea ce nu a făcut până la urmă. „În condiţiile în care dobânzile la aceste credite erau mari, eram nevoit să iau lunar alte credite. Este adevărat că Filat a oferit resurse suplimentare pentru Unibank prin transferul mijloacelor financiare deţinute de „Franzeluţa” şi Casa Naţională de Asigurări Sociale în sumă de 600 milioane de lei”, a precizat Ilan Shor în procesul verbal.

Shor mai scrie că a vrut să spună despre aceste lucruri organelor de anchetă, dar Filat i-a propus să cumpere şi în 2-3 ani să acopere aceste pierderi din profitul fostei bănci a statului. După ce a obţinut controlul la BEM, Shor susţine că Vlad Filat îi cerea în permanenţă bani pentru afaceri şi activităţile politice, iar în perioada 2013-2014 această sumă s-ar fi ridicat la 80 milioane de dolari.

Întâlnirea Shor-Filat-Plahotniuc-Leancă

„În 2014, Vlad Filat m-a invitat pe mine şi pe Vlad Plahotniuc la o întâlnire. Motivul enunţat de Filat era faptul că Vlad Plahotniuc era îngrijorat de lichiditatea slabă a Băncii de Economii”, scrie Shor. La întâlnire ar fi participat şi Iurie Leancă. „Vlad Plahotniuc mi-a spus că din BEM dispar bani, iar dacă oamenii care deţin acolo bani nu mă vor rupe în bucăţi, atunci el îmi promite că îmi va crea mari probleme. Vlad Filat a promis că va întoarce toţi banii”, precizează omul de afaceri.

În acelaşi timp, primarul de Orhei mai spune că Vlad Filat l-a avertizat că va rezilia contractul de concesionare a Aeroportului după ce a refuzat să-i dea bani şi a fost nevoit să cedeze, acordându-i suma de 180 milioane de dolari, intermediar fiind directorul de la BEM, Viorel Bârcă. O parte din aceşti bani au ajuns în firme din zone off-shore, care transferau ulterior banii pe conturile firmelor lui Vlad Filat, suma fiind de circa 12 milioane de dolari.

Shor a descris mai multe situaţii în care i-a oferit bani lui Vlad Filat, ultima dată fiind pe 10 octombrie când a lăsat în oficiul PLDM 20 milioane de lei pentru activităţi politice.

În total, omul de afaceri susţine că i-a dat lui Vlad Filat 250 milioane de dolari.

Amintim că ieri Vlad Filat a fost lipsit de imunitate parlamentară şi plasat în izolatorul CNA pentru 72 de ore, fiind acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite