Marea Britanie oferă șapte milioane de lire sterline Republicii Moldova. Cum vor fi folosiți banii

0
0
Publicat:

Londra oferă Chișinăului cinci milioane de lire sterline pentru a sprijini în continuare refugiații ucraineni și alte două milioane de lire sterline pentru consolidarea securității cibernetice, anunțul fiind făcut de ministrul Afacerilor Externe al Marii Britanii, care alături de omologul său român, Luminița Odobescu, a întreprins o vizită în Republica Moldova.

Cei trei miniștri au avut o întrevedere la Chișinău. FOTO: Mfa.gov.md
Cei trei miniștri au avut o întrevedere la Chișinău. FOTO: Mfa.gov.md

„Libertatea Republicii Moldova și viitorul acesteia sunt foarte importante și mă mândresc cu suportul care este acordat din partea Marii Britanii pentru democrația în Republica Moldova”, a afirmat ministrul Afacerilor Externe al Marii Britanii, David Lammy.

Totodată, Marea Britanie și Republica Moldova au semnat un parteneriat în domeniile apărării și securității. 

,,Noul Parteneriat pentru Apărare și Securitate al Regatului Unit cu Republica Moldova se bazează pe valorile comune, o cooperare extinsă între ambele țări și va consolida reziliența noastră în fața amenințărilor cu care ne confruntăm, inclusiv în asigurarea ordinii publice, controlul frontierelor, combaterea dezinformării și lupta contra criminalității organizate grave”, anunță reprezentanții Ministerului moldovean al Afacerilor Externe (MAE).

Întrevedere trilaterală, în premieră 

La Chișinău, Ministrul Afacerilor Externe al Marii Britanii, David Lammy, și ministrul Afacerilor Externe al României, Luminița Odobescu, au avut o întrevedere în format trilateral cu omologul lor moldovean, aceasta fiind organizată în premieră, dar și ,,reprezintă o dovadă în plus a legăturilor politice și economice strânse între Republica Moldova, Regatul Unit și România, bazate pe înțelegere și sprijin reciproc”.

„România și Regatul Unit sunt parteneri strategici ai Republicii Moldova, susținători fermi ai democrației, statului de drept, păcii, stabilității, dezvoltării și modernizării țării noastre”, a spus șeful diplomației moldovene, Mihai Popșoi.

„Am avut discuții aprofundate cum să răspundem atacurilor la adresa democrației. Progresele pe care le-a realizat Republicii Moldova în drumul european sunt evidente, substanțiale și apreciate”, a menționat șefa diplomației române, Luminița Odobescu.

În marja întrevederii, cei trei oficiali au discutat cu privire la sprijinul pentru apărarea de interferențe străine în timpul alegerilor din Republica Moldova. 

„Nu suntem singuri în luptă cu cei ce încearcă sa ne destabilizeze țara și să ne submineze democrația. Sunt convins că, prin efortul nostru comun și cooperarea strânsă cu partenerii internaționali, vom face față acestor provocări”, a conchis Mihai Popșoi. 

Discuțiile au avut loc în contextul mituirii masive a alegătorilor în timpul alegerilor prezidențiale și al referendumului pro-UE din această toamnă, care ar fi fost orchestrată de oligarhul fugar Ilan Șor, lider al unei grupări criminale organizate, dar și principalul instrument al Moscovei în destabilizarea Chișinăului. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite