Manualele şcolare vor ajunge în biblioteci începând cu săptămâna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De săptămâna viitoare, peste un milion de manuale vor ajunge pe rafturile bibliotecilor şcolare. Pentru chirie, elevii vor plăti între 52 şi 116 lei

Pentru noul an de învăţământ s-au tipărit 1,2 milioane de manuale şcolare care au costat circa nouă milioane de lei din bugetul de stat şi alte 13 din Fondul Special pentru Manuale. „În acest an, s-a înnoit întreg setul pentru clasele a IV-a şi a VIII-a. Vor apărea şi cărţi absolut noi: Educaţia civică pentru clasele a VII-a, a VIII-a şi a XI-a şi Literatură universală pentru a XI-a. Săptămâna viitoare, vom transporta manualele spre direcţiile raionale, ca să ajungă la timp la elevi“, spune directorul Fondului Special pentru Manuale, Gheorghe Gârneţ.

TAXA SCADE DE LA AN LA AN

În timp ce picii din clasele primare obţin seturile gratuit, iar bobocii din clasa întâi primesc Abecedarul în dar, colegii lor mai mari le iau în chirie. Taxa de închiriere este stabilită anual de Ministerul Educaţiei, reieşind din preţul iniţial al cărţii şi anul utilizării. Manualele sunt schimbate o dată la cinci ani, astfel încât plata pentru unul nou este de 28% din cost şi scade până la 12% în ultimul.

Bunăoară, în acest an, părinţii vor scoate din buzunare circa 50 de lei pentru un set, dacă au un copil în clasa a V-a, şi 70-80 de lei, dacă odrasla e în ultimul an de liceu, în funcţie de profil. Cel mai mai mult vor plăti umaniştii din a X-a – 116 lei.

Din închiriere se adună anual circa 14-15 milioane de lei, iar banii sunt reinvestiţi în producerea noilor volume. Responsabilii susţin că manualele ajung pentru toţi elevii. „Suntem asiguraţi 100%. Nu avem probleme nici cu chiria, nici cu păstrarea. Cele pentru ciclul liceal rezistă mai mult. Poate, elevii le deschid mai rar“, confirmă Zinaida Slutu, bibliotecară la Liceul „Spiru Haret“ din Capitală.

„HÂRTIA E BUNĂ, CONŢINUTUL LASĂ DE DORIT“

Profesorii cred că taxele de închiriere sunt rezonabile, dar sunt nemulţumiţi de conţinutul cărţilor. „Comparativ cu europenii care cumpără tot, chiar şi manuale pentru clasele primare, la noi preţurile sunt mici. Calitatea hârtiei e foarte bună, însă conţinuturile lasă de dorit. Manualele de Limba română sunt într-un limbaj complicat, conţin prea multe sarcini, se pune accent pe cantitate, nu pe calitate“, consideră Angela Pereu, directoarea Liceului Teoretic Internaţional de Management din Străşeni.

Mulţi pedagogi folosesc materiale alternative. „Pentru că sunt slabe, matematicienii lucrează cu manuale vechi, unde materia este expusă în mod amănunţit şi e completă. Editurile sunt nevoite să-şi caute singure autori, de aceea manualele nu sunt dintre cele mai bune. E una dintre cauzele că atât de mulţi elevi pică Bacalaureatul la matematică“, susţine Nicolae Lachi, profesor la Liceul „Mircea Eliade“ din Chişinău.

Reduceri pentru nevoiaşi

Copiii din familii vulnerabile achită doar 30% din taxa de închiriere a manualelor, restul fiind asigurat din bugetul local. Banii sunt alocaţi la solicitarea administraţiei şcolii. De reduceri beneficiază circa 14% din elevii din ţară.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite