Mai mulţi deţinuţi au obţinut, prin escrocherie, peste un milion de lei de la colegii lor din celule

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei deţinuţi, dar şi alte trei persoane aflate în libertate, printre care şi două femei au format un grup infracţional şi estorcau bani de la colegii de celule, sub pretextul facilitării eliberării acestora din detenţie.

Suspecţii, cu vârste cuprinse între 30 şi 39 de ani, sunt bănuiţi de escrocherie în proporţii deosebit de mari.

În baza unei informaţii operative  a poliţiştilor de investigaţii, gruparea activa încă din luna ianuarie 2019. Membrii acesteia, inclusiv inculpaţii, deja au trecut la şantaj pentru a obţine banii.

Totul a ieşit la iveală după ce un membru al grupului, anterior judecat, împreună cu alte persoane, sub pretextul facilitării eliberării din detenţie a unui deţinut şi în scopul dobândirii ilicite a bunurilor altei persoane, prin înşelăciune, a primit, în mai multe tranşe, bani în valută naţională şi străină, cauzând victimei un prejudiciu în sumă de 359.617 lei.

Au fost întreprinse măsuri speciale de investigaţii şi acţiuni de urmărire penală în cadrul cărora au fost acumulate  probe concludente ce demonstrează vinovăţia indivizilor în cel puţin 3 cazuri de escrocherie. Poliţiştii au mai stabilit că fiecare membru al grupării avea rolul său (recrutor, organizator, executor, beneficiar).

Ofiţerii Direcţiei investigaţii criminalitate organizată a Inspectoratului Naţional de Investigaţii al IGP, în comun cu angajaţii Inspectoratului Rîşcani al DP mun. Chişinău, cei ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu suportul mascaţilor de la BPDS „Fulger” a IGP şi sub conducerea  Procuraturii mun. Chişinău, oficiul Rîşcani, au descins la data de 15 septembrie curent, cu percheziţii în penitenciarele nr.13-Chişinău şi nr.15-Cricova, dar şi la domiciliile complicilor aflaţi la libertate.

În celulele deţinuţilor au fost depistate şi ridicate mai multe obiecte interzise, cum ar fi: telefoane mobile, cartele SIM, routere wifi, carnete cu inscripţii şi alte obiecte interzise, din conţinutul cărora vor fi extrase informaţii utile urmăririi penale.

De la domiciliile persoanelor suspecte poliţiştii au ridicat mijloace financiare, telefoane mobile, ştampile, acte confirmative privind transferuri bancare, muniţii şi alte obiecte.

Menţionăm că o parte din bani au fost introduşi în circuitul ilegal al drogurilor, fiind consumatori şi distribuitori.

În acest caz, a fost iniţiată o cauză penală pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari. Persoanele culpabile de asemenea infracţiune riscă de la 8 la 15 ani de închisoare. La moment o persoană a fost reţinută, trei deţinuţi sunt cercetaţi în arest şi două persoane în libertate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite