Mai multe mărfuri moldoveneşti au ajuns pe piaţa UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produsele alimentare sunt cele mai exportate din Republica Moldova. FOTO REUTERS
Produsele alimentare sunt cele mai exportate din Republica Moldova. FOTO REUTERS

În anul 2014 exportul mărfurilor din Republica Moldova a scăzut cu 2,9% faţă de anul precedent. În acelaşi timp, statisticile arată că pe piaţa Uniunii Europene au ajuns mai multe mărfuri moldoveneşti, iar exportul spre est a scăzut.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în primele 11 luni ale anului trecut, agenţii economici moldoveni au scos din ţară mărfuri în valoare de circa 2,2 miliarde de dolari SUA.

Dacă în anii precedenţi, Federaţia Rusă era principalul importator al produselor moldoveneşti, atunci în anul 2014 aceasta este ajunsă din urmă de România şi Italia.

În pofida sancţiunilor impuse, agenţii economici au încasat 407 milioane de dolari de la Federaţia Rusă, cu 31 % mai puţin decât în anul 2013. În acelaşi timp, au crescut exporturile spre România cu 5%. Ţara vecină a achiziţionat mărfuri moldoveneşti în valoare de 400 milioane de dolari.

Produsele alimentare, cele mai exportate

Produsele alimentare, animalele vii, dar şi diverse articole manufacturate au fost cele mai solicitate în afara ţării. Toate acestea au adus agenţilor economici aproape un miliard de dolari. Potrivit datelor BNS, cea mai mare creştere s-a remarcat la exporturile de cereale, grăsimi vegetale şi uleiuri rafinate, zahăr şi preparate de zahăr, miere, îmbrăcăminte şi accesorii, carne şi preparate din carne, produse medicinale şi farmaceutice, maşini şi aparate electrice. Aceste mărfuri au favorizat creşterea exporturilor cu 8,8%. Combustibilii minerali, lubrifianţii şi materiile derivate au arătat cea mai mică pondere în domeniul exportului.

Mai puţine mărfuri autohtone exportate

Pe lângă faptul că Republica Moldova exportă produse autohtone, ţara noastră rămâne a fi şi un teren profitabil pentru mărfurile destinate reexportului. Astfel, exportul mărfurilor autohtone a constituit 1,5 miliarde de dolari sau 65% din totalul acestora - o cifră mai mică cu 5,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013. Celelalte 35% reprezintă reexporturile de mărfuri, valoarea cărora este circa 757 milioane de dolari. Datele oficiale arată că acestea s-au majorat cu 2,2%.

UE vs. CSI

Statisticile arată că în anul 2014 în ţările Uniunii Europene au ajuns mai multe mărfuri moldoveneşti. În acelaşi timp, exportul spre est a scăzut.

În UE au fost exportate produse în valoare de 1,2 miliarde de dolari. Această cifră reprezintă 53,1% din total - mai mult cu 10,6% decât în 2013. România, Italia şi Germania au fost principalii importatori ai mărfurilor moldoveneşti.

În acelaşi timp, ponderea exporturilor în ţările CSI a fost de 32,1%, cu 18,8% mai puţin decât în 2013. În total, valoarea mărfurilor autohtone în fostul spaţiu sovietic a constituit 693 de milioane de dolari. În Federaţia Rusă au fost exportate cu 31% mai puţine mărfuri, în timp ce în Belarus - cu 51% mai mult, spre deosebire de perioada ianuarie-noiembrie 2013.

Republica Moldova îşi bucură consumatorii nu doar din ţările CSI sau UE, dar îşi oferă mărfurile şi în ţări mai îndepărtate, precum China, Indonezia şi Noua Zeelandă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite