Localităţile din Republica Moldova se vor debarasa de aspectul sovietic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii internaţionali ajută autorităţile de la Chişinău pentru a reda localităţilor din Republica Moldova un aspect european şi pentru ca să fie redus considerabil consumul de energie.

Comisia economică pentru Europa a Naţiunilor Unite a lansat studiul „Profilul ţării şi managementul terenurilor în Republica Moldova” care este discutat în cadrul unei conferinţe internaţionale, care se desfăşoară în perioada 8-9 septembrie la Chişinău. Evenimentul este organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi întruneşte mai mulţi experţi internaţionali în dezvoltarea urbană şi managementul terenurilor.

Oraşe cu clădiri sovietice care consumă circa 65% din energie

Reprezentanţii Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) au semnalat mai multe probleme ce ţin de dezvoltarea localităţilor din Republica Moldova, cum ar fi calitatea fondului de locuinţe şi consumul exagerat de energie. Astfel, informaţia prezentată în studiu arată că 63% din fondul de locuinţe din Chişinău şi 62% din locuinţele din Bălţi sunt foarte învechite, reprezentând nişte relicve ale regimului sovietic. De asemenea, clădirile consumă până la 65% din energia furnizată în Republica Moldova, ceea ce reprezintă o problemă majoră în condiţiile în care practic tot volumul de energie este importat.

Dezvoltarea urbană arată nivelul societăţii

Reprezentantul Societăţii internaţionale pentru planificarea oraşelor şi regiunilor, Pietro Elisei, susţine că Republica Moldova trebuie urgent să abordeze o viziune strategică nouă în legătură cu aspectul localităţilor şi calitatea construcţiilor. El a menţionat că pentru realizarea acestui lucru este necesară o abordare integrată cu implicarea tuturor actorilor care fac parte dintr-o localitate.  „Dezvoltarea urbană este în pas cu dezvoltarea societăţii. Am văzut aici blocuri foarte vechi. Nu putem să ne gândim doar la izolarea termică a unui bloc, dar trebuie să ne gândim la eficientizarea energetică a unui întreg cartier”, a subliniat expertul.

Chişinăul, departe de a fi o capitală europeană

Potrivit lui Pietro Elisei, oraşul Chişinău nu seamănă nici pe departe cu o capitală europeană aşa cum se pretinde a fi. „La prima impresie, Chişinăul îmi aminteşte de România cu vreo zece ani în urmă. Este necesar de regândit o viziune strategică asupra acestui oraş. Vii de la Aeroport şi vezi acele clădiri cărora le zice „Porţile oraşului” - îţi dai seama că au nevoie urgent de o renovare fizică”, mai spune Pietro Elisei, care a lucrat mai mulţi ani în domeniul dezvoltării urbane în România.

Bâtca: Legislatorii vor interveni pentru a remedia situaţia

La rândul său, ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Vasile Bâtca, consideră că autorităţile locale trebuie să se implice în lupta cu anexele construite ilegal. „Noi suntem doar supraveghetori. Dacă acei de pe loc nu se gândesc, legislatorii vor interveni pentru a remedia această situaţie. De exemplu, în Italia nu poţi interverni în aspectul clădirii dacă nu ai autorizaţie de la Primărie şi aşa ar trebui să fie şi la noi”, a menţionat Bâtca.

Ministrul a anunţat despre faptul că va fi lansat un nou proiect privind construcţia locuinţelor sociale.

Recomandările experţilor participanţi la conferinţă se axează pe aprobarea Codului de locuinţe şi a reglementărilor privind activitatea asociaţiilor de locatari. De asemenea, cei prezenţi la eveniment s-au declarat disponibili pentru a ajuta autorităţile de la Chişinău în elaborarea planurilor strategice pentru reabilitarea clădirilor şi pentru eficientizarea energetică a acestora. Toate recomandările se vor regăsi într-un plan de acţiuni care va fi prezentat Guvernului pentru aprobare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite