Liderul de la Tiraspol, despre propunerea Marii Britanii privind echiparea Moldovei conform standardelor NATO: S-ar putea termina cu război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol
Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, nu sprijină propunerea ministrului de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, privind echiparea Republicii Moldova „conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva unei eventuale invazii ruse. Krasnoselski consideră că aceste acţiuni nu vor aduce pace în Republica Moldova şi sunt o pregătire pentru un eventual atac asupra regiunii transnistrene.

„Faptul că în Moldova vor fi aduse arme letale este alarmant. Cu ce se încheie militarizarea? Amintiţi-vă cum Saakashvili a militarizat Georgia şi cu ce s-a terminat? Război şi recunoaşterea Osetiei şi Abhaziei de către Rusia. Războiul recent din Karabakh. Azerbaidjanul şi-a întărit forţele şi apoi le-a folosit. Acolo unde se cresc muşchii, totul se termină în război. Aceasta este o axiomă. De aceea, intenţiile de a justifica livrarea de arme nu vor aduce pace. Toate aceste acţiuni nu le văd ca acţiuni de agresiune directă asupra Transnistriei, însă o posibilă pregătire - da”, a declarat Vadim Krasnoselski, citat de Unimedia.

Republica Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardelor NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva ameninţării unei invazii ruse, a declarat ministrul de externe Liz Truss, scrie BBC, citat de Adevărul.

Truss a declarat pentru Telegraph că au fost în desfăşurare discuţii cu aliaţii despre cum să ajute naţiunile mai mici să se apere.

Ea a spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, preşedintele Vladimir Putin şi-a păstrat „ambiţiile de a crea o Rusie mai mare".

Moldova, cândva republică sovietică, se află la graniţa de sud-vest a Ucrainei.

Nu are graniţă cu Rusia, dar este aproape de unele dintre regiunile ocupate în prezent de forţele ruse în sudul Ucrainei.

Moldova nu este membră a NATO, deşi a solicitat aderarea la Uniunea Europeană la mai puţin de două săptămâni de la invadarea Ucrainei.

Truss a spus că discuţiile despre îmbunătăţirea apărării ucrainene pentru a descuraja agresiunile viitoare vor acoperi şi "alte state vulnerabile precum Moldova".

„Aş dori să văd Moldova echipată conform standardelor NATO”, a spus ea. "Aceasta este o discuţie pe care o avem cu aliaţii noştri", a precizat ea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite