Legea care interzice pungile de plastic în R.Moldova e în vigoare, dar un mecanism de control nu există

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pungile conţineau o pâine,un kilogram de orez,un baton de salam şi un litru de ulei

Legea care interzice comercializarea şi utilizarea pungilor de plastic a intrat în vigoare, dar un mecanism de control nu există. Potrivit directorului Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), Ion Sula, în lege nu este indicat expres cine îşi va asuma controlul. Respectiv, sunt necesare precizări cine şi ce atribuţii are.

Potrivit lui Ion Sula, instituţia pe care o reprezintă, de comun cu Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei şi Inspectoratul Ecologic de Stat vor veni cu propuneri pentru a îmbunătăţi legislaţia, inclusiv Codul Contravenţional.

„Probabil, vom face o întâlnire cu instituţiile respective pentru a veni cu un demers către Guvern pentru a modifica acest aspect. Sunt mai multe posibilităţi, fie că e vorba de o iniţiativă de modificare legislativă, fie că pot veni din partea Guvernului anumite propuneri. Ce ţine nemijlocit de instituţia noastră, ne vom convoca într-o şedinţă comună şi o să stabilim care vor fi paşii următori”, a declarat Ion Sula.

Începând cu data de 1 ianuarie 2019, în unităţile de comerţ au fost interzise pungile cu grosimea egală sau mai mare de 50 de microni, adică pungi destul de groase, altele decât cele în care oamenii îşi duc produsele cumpărate de la magazin acasă. Respectivele pungi sunt cu pereţii mai subţiri de 50 de microni şi vor fi interzise abia de la 1 ianuarie 2020. Ion Sula consideră că actualmente, în mare parte, agenţii economici se conformează legii, deoarece pungi cu grosimea mai mare de 50 de microni nu se regăsesc în magazinele autohtone.

Solicitat de IPN, Ion Bulmaga, inspector de mediu în cadrul Inspectoratului Ecologic de Stat, a declarat că atribuţiile Inspectoratului Ecologic de Stat ţin de verificarea agenţilor economici care au ca gen de activitatea producerea pungilor din plastic. Majoritatea agenţilor respectivi au fost incluşi în graficul controalelor planificate pentru anul 2019.

„În cadrul controalelor la agenţii economici vom verifica unde pleacă plasticul. Ei trebuie să aibă contracte cu persoane autorizate de către ministerul de profil. Adică, fiecare categorie de deşeuri trebuie să fie predată în baza de contractul de către o persoană autorizată de minister”. Ion Bulmaga susţine că, cel mai probabil, verificările vor începe la finele lunii ianuarie.

În Republica Moldova fiecare cetăţean foloseşte anual în medie 140 de pungi de unică folosinţă, adică circa 420 de milioane în total. Acestea se descompun în câteva sute de ani, iar în timpul arderii emit gaze toxice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite