La Tiraspol se speră în continuare la sprijinul Moscovei
0Iniţiativele recente de la Chişinău referitoare la Transnistria primesc un răspuns dur de la Tiraspol: analistul Andrei Safonov vede drept cea mai bună variantă continuarea stării actuale prin sporirea sprijinului de la Moscova.
Deputatul PD Dumitru Diacov a lansat ideea creării unei comisii comune a Parlamentului de la Chişinău cu Sovietul Suprem de la Tiraspol: „Este rugămintea să vă adresaţi cu propunerea să constituim un grup de lucru, noi aici şi ei acolo, şi să încercăm să aducem o dinamică şi în dimensiunea parlamentară. Există o anumită situaţie acolo, noi avem disponibilitatea să fim foarte deschişi. Propun ca din start Parlamentul să aibă rezolvată această situaţie”
Diacov a primit replica liberalului Mihai Ghimpu: „În Republica Moldova există un singur Parlament, organ legislativ superior, celelalte sunt consilii - putere locală. Dacă se va adopta o astfel de hotărâre, se va încălca grav legislaţia. Asta înseamnă că se va recunoaşte indirect aşa-zisul parlament de la Tiraspol.” Fracţiunea comuniştilor a lansat ideea ca cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv celor din stînga Nistrului să se implice activ în examinarea şi înaintarea propunerilor la proiectul de lege privind neutralitatea Republicii Moldova. Ideile de mai sus au primit un răspuns tangenţial printr-o analiză a lui Andrei Safonov, care subliniază necesitatea menţinerii actualei stări de lucruri din Transnistria, cu sprijinul Rusiei.
Situaţia dificilă
Andrei Safonov îşi începe analiza de la premiza că ”În prezent Republica Moldovenească Nistreană se află într-o situaţie dificilă. În primul rând, Rusia, aliatul ei luptă cu atacul SUA şi cercurile proamericane din Occident.În al doilea rând, situaţia economică şi socială în regiunea propriu-zisă este extrem de grea”.
Analistul citat acuză actuala conducere a Transnistriei că a renunţat la conceptul de stat social şi a trecut la politicile ”terapiei de şoc” pe modelul Fondului Monetar Internaţional.
Sprijinul Rusiei
Safonov susţine în analiza sa că în realitate Moscova nu a renunţat la ideea sprijinirii regimului separatist de la Tiraspol. ”De facto, timp de toţi cei aproape 25 de ani de când există, cu ajutorul aliatului său Rusia, Transnistria a fost un stat independent. În ultimele zile, inamicii Transnistriei şi Rusiei făcând referire la cuvintele lui Grigorii Karasin, vorbesc ca despre un moment de turnură în istoria conflictului moldo-transnistrean şi a relaţiilor ruso-transnistrene. Aceştia susţin că, cică, şi-ar fi revizuit relaţiile sale cu Transnistria şi a decis fie să o ”cedeze”, fie să o ”schimbe pe Crimeea”. Toate aceste declaraţii nu reprezintă nimic altceva decât un război psihologic care urmăreşte două scopuri. Primul este de a semăna panică în inimile transninstrenilor, să-i demoralizeze, să-i împingă într-o stare de disperare şi să-i forţeze să apeleze la mila Occindentului. Al doilea este de a discredita Rusia şi să o prezinte drept ”trădătoare” a aliaţilor ei şi să semene dezbinare între ei. (...) În ceea ce priveşte Transnistria, nu există nici un motiv pentru a ne îndoi de susţinere din partea Rusiei.”
Avanpostul transnistrean
Conform lui Safonov, ”După alegerile parlamentare din 30 noiembrie, în Republica Moldova la putere au rămas forţele pro occidentale, deşi susţinătorii deschişi ai unirii RM cu România nu au intrat în componenţa coaliţiei de guvernare. Totodată adepţii integrării Moldovei în Uniunea Vamală reprezentaţi de Partidul Socialiştilor au rămas în opoziţie. Prin urmare, pentru Moscova, revizuirea relaţiilor cu Transnistria ar însemna cedarea benevolă a acesteia în mâinile Bruxelles-ului şi Washingtonului. Acest lucru nu ar reprezenta altceva decât o înfrângere zdobitoare. În al treilea rând, conducerea de vârf a Federaţiei Ruse inclusiv preşedintele Vladimir Putin, a declarat nu doar o singură dată că despre revizuirea intrării Crimeii în componenţa Rusiei nici nu poate fi vorba. E clar, deci, că aceasta nu presupune nici un fel de schimburi. Astfel este logic să concluzionăm că varianta optimă pentru Rusia în ceea ce ţine de treburile moldo-transnistrene este păstrarea status quo-ului. Deci să nu schimbe nimic.”
Ajutorul va veni
”Pe de o parte Rusia nu poate admite o catastrofă umanitară într-un stat aliat de-al său în care locuiesc mulţi cetăţeni ai Federaţiei Ruse, fie el şi nerecunoscut. Pe de altă parte, Rusia nu intenţionează să închidă ochii asupra manierei de conducere ineficiente a ”tinerilor reformatori” actuali care, în perioada 2012-2014, au ruinat efectiv producţia industrială şi sfera socială şi au sufocat business-ul mic. Reiese că, cu cât mai prost merg lucrurile în Transnistria, cu atât mai mult Rusia va trebui să pompeze acolo. Aceasta în condiţiile în care însăşi ruşii sunt într-o situaţie dificilă!”, subliniază Safonov.
Eventualele întrebări al Rusiei către conducerea Transnistriei
Ce întrebări ar putea să-i apară părţii ruseşti către preşedintele Transnistriei, Evghenii Şevciuk, şi anturajul său apropiat.
În primul rând de ce a fost nevoie de ridicarea tarifelor la gaz pentru uzinele şi fabricile din Transninstria în 2012, multe dintre ele aparţinând business-ului rusesc? Că doar urmările acestei aventuri au fost îngheţarea timp de mai multe luni a activităţii întrerpinderilor contributoare la buget, mărirea găurii bugetare şi plecarea antreprenorilor ruşi din Transnistria.
Chişinăul trebuie sufocat cu datoriile Tiraspolului
Safonov adresează o serie de întrebări ipotetice actualei conduceri de la Tiraspol, printre care se numără şi următoarea: ”De ce conducerea Transnistriei a recunoscut datorii de câteva miliarde de dolari la gaz ca aparţinând Transnistriei, când autorităţile oficiale de la Moscova întotdeauna au trecut această datorie pe statul recunoscut de către aceasta, Republica Moldova? Aceasta îi permitea Rusiei să aibă încă o pârghie de presiune asupra Chişinăului, în cazul în care acesta, după părerea Moscovei începea să se comporte necorespunzător?”