Judecătorii ar putea fi traşi la răspundere pentru spălare de bani şi îmbogăţire ilicită, fără acordul CSM
0Ministerul Justiţiei a remis Guvernului pentru examinare şi aprobare un proiect de lege care va mai limita din imunitatea judecătorilor.
Astfel, urmărirea penală împotriva unui magistrat va putea fi pornită nu doar în cazul infracţiunilor de corupere pasivă sau trafic de influenţă, dar şi în cazurile de spălare de bani sau îmbogăţire ilicită, iar acordul Consiliului Superior al Magistraturii nu va mai fi necesar.
Potrivit ministerului, amendamentele au scopul de a combate actele de corupţie şi a remedia prevederile legislative în vigoare, după ce unele dintre acestea au fost declarate neconstituţionale.
Proiectul de lege mai propune uniformizarea prevederilor referitoare la măsurile procesuale de constrângere pentru aplicarea cărora este necesar acordul CSM, dar şi limitarea acestora la reţinere, aducere silită, arest, percheziţie.
Mai mult, se propune ca aplicarea reţinerii, aducerii silite sau percheziţiei până la începerea urmăririi penale, în cazul infracţiunilor de corupere pasivă, trafic de influenţă, spălare de bani sau îmbogăţire ilicită, să se facă fără acordul CSM, dar cu autorizaţia procurorului general, a prim-adjunctului acestuia sau a unui adjunct desemnat de procurorul general prin ordin.
De asemenea, va fi posibilă reţinerea judecătorului în cadrul unei proceduri contravenţionale, cu eliberarea lui imediat după identificare şi întocmirea procesului-verbal, dar cu informarea CSM-ului despre reţinere.