Ion Gangura, preşedintele Corporaţiei de Finanţare Rurală: „Cineva vrea să preia controlul asupra banilor companiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Gangura, preşedintele Corporaţiei de Finanţare Rurală FOTO Tudor Iovu
Ion Gangura, preşedintele Corporaţiei de Finanţare Rurală FOTO Tudor Iovu

După 16 ani de existenţă şi de activitate profitabilă, Corporaţia de Finanţare Rurală, lider al pieţei de microcreditare din Moldova, se confruntă cu o tentativă de preluare ce poate duce la dispariţia companiei, susţine preşedintele acesteia, Ion Gangura, care vine cu unele precizări

„Adevărul“: Consiliul Corporaţiei de Finanţare Rurală a anunţat că întreprinderea este supusă unui atac raider masiv din partea unor grupări interesate de preluarea controlului asupra unei companii capitalizate, profitabile şi neafiliate politic. Ce se întâmplă, de fapt?

Ion Gangura: Este un proces grav, care, din păcate, se întâmplă frecvent în ţara noastră. De fapt, noi ne aşteptam la astfel de surprize neplăcute încă doi-trei ani în urmă, când am depăşit pragul de 100 de milioane de lei, capital propriu. Nu ştiam însă cum vor acţiona cei care vor să preia controlul companiei. Prima dată am observat că ar exista intenţii de preluare acum trei ani. Atunci au venit ofiţerii de la Centrul Anticorupţie, care, sub pretextul că statul ar fi fost prejudiciat în proporţii foarte mari la privatizarea celor 20% din capitalul corporaţiei, au efectuat mai multe controale. În cele din urmă, au plecat fără nimic, pentru că totul ce facem e legal.

Afrimaţi că acţionarii companiei sunt presaţi şi ameninţaţi fizic pentru a-i determina să adere la anumite acţiuni de protejare a capitalului instituţiei. Cine sunt acţionarii şi cum operează raiderii?

Asociaţiile de Economii şi Împrumut (AEI) din Republica Moldova deţin 100% din capitalul corporaţiei. Trebuie să precizez că niciun acţionar nu deţine mai mult de 5%, iar în ţară sunt circa 350 de astfel de asociaţii, dintre care aproximativ 80% lucrează cu noi. În aprilie 2013, la adunarea generală a acţionarilor, în comisia de cenzori au fost promovate persoane care, după părerea noastră, nu au niciun interes ca întreprinderea să se dezvolte şi care reprezintă acţionarii mici. Credem că s-a acţionat chiar la sfatul unor persoane din interiorul corporaţiei, care au şi influenţat alegerea persoanelor respective. Ulterior, vara trecută, un grup ce deţine 7% din acţiuni a venit la sediu cu proteste şi adresări ca să fie redusă rata dobânzii la împrumuturile acordate de întreprindere, cerând, de asemenea, demisia Consiliului Corporaţiei de Finanţare Rurală. Pretenţiile au fost respinse, deoarece nu au niciun suport. Corporaţia este profitabilă şi în fiecare an acţionarilor le sunt plătite dividende. În plus, toate auditele internaţionale au confirmat că nu avem nicio abatere.

Cine sunt cei care şi-ar dori dispariţia corporaţiei?

De fapt, nimeni dintre acţionari nu doreşte lichidarea companiei, iar lupta se duce pentru banii pe care îi administrează Corporaţia de Finanţare Rurală. E vorba de zeci de milioane de lei. La 18 ianuarie 2014 un grup de acţionari care deţin împreună 15,48% de acţiuni ordinare cu drept de vot în capitalul social al corporaţiei a solicitat introducerea pe ordinea de zi a adunării generale anuale ordinare a chestiunii privind încetarea înainte de termen a împuternicirilor componenţei actuale a Consiliului şi alegerea altei componenţe. În aceeaşi zi, un alt grup de acţionari care deţin împreună 25,8% acţiuni a solicitat introducerea pe ordinea de zi a adunării generale anuale ordinare a chestiunii privind dizolvarea (lichidarea) societăţii pe acţiuni Corporaţia de Finanţare Rurală şi desemnarea unui lichidator sau a unei comisii de lichidare. Despre toate acestea am informat Ministerul Finanţelor, care este creditorul principal. Instituţia ne-a anunţat că retrage cele 142 de milioane de lei, fonduri alocate conform acordurilor de recreditare semnate între minister şi corporaţie, în baza acordurilor de credit încheiate de Republica Moldova cu Banca Mondială şi Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă.

Ce efecte ar putea avea o astfel de decizie?

Astăzi este termenul-limită şi, dacă acţionarii nu îşi retrag cererile, corporaţia rămâne fără aceste resurse financiare şi doar cu capitalul propriu de 124 de milioane de lei. Dacă Ministerul Finanţelor retrage aceste sume, corporaţia nu va mai putea aloca credite. În plus, purtăm negocieri cu Banca Europeană pentru Recontrucţie şi Dezvoltare pentru o linie de creditare de cinci milioane de euro. În situaţia actuală nimeni nu ne va mai acorda finanţare.

Profil

Suport pentru micii întreprinzători de la sate

Corporaţia de Finanţare Rurală este o instituţie de microfinanţare, fondată în 1997 cu suportul Băncii Mondiale şi ai cărei acţionari sunt asociaţiile de economii şi împrumut din Republica Moldova. Pe parcursul activităţii sale, corporaţia a acumulat un capital propriu în mărime de 125 de milioane de lei. În 2013, profitul companiei a constituit 14,7 milioane de lei, iar volumul impozitelor, taxelor, contribuţiilor sociale şi medicale, precum şi a dobânzilor plătite statului au constituit 12,8 milioane de lei. Instituţia are zece centre regionale.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite