Ion Diacov: Este nevoie de voinţă politică pentru a avea stat de drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova nu a reuşit să devină un stat de drept. Afirmaţia a fost făcută pentru Radio Europa Liberă de fostul procuror-şef al municipiului Chişinău, Ion Diacov. Potrivit acestuia, în cei aproape 30 de ani de când Republica Moldova şi-a căpătat independenţa, nu s-a mers spre edificarea statului de drept,  ci s-a obţinut în schimb vrajbă, mizerie, înverşunare, sfadă, de toate cele negative, numai nu lucruri pozitive.

Ion Diacov susţine că de vină de această situaţie se fac politicenii, atât cei de la putere, cât şi cei din opoziţie, deoarece aceştia se implică în politică pentru aşi îmbunătăţi starea lor materială, transmite IPN.

Potrivit fostului procuror şef al capitalei, breasla procurorilor s-a compromis deoarece aceşti oameni s-au aflat de cele mai multe ori în slujba politicenilor, iar această situaţie a existat încă din primii ani de independenţă, când cei care se aflau la putere au înţeles importanţa procurorilor. Şi situaţia dată s-a agravat  în special în timpul când Vladimir Voronin se afla la guvernare, când procurorii erau invitaţi periodic la acesta. Ion Diacov susţine că salariile mari pe care le au procurorii nu au schimbat cu nimic situaţia statului de drept, ci aceste salarii reprezintă o formă de şantaj care îi face pe procurori  să slujească în continuare puterii pentru ca să nu-şi piardă aceste salarii.

Potrivit fostului procuror, e nevoie să fie create condiţii în care procurorii să se supună doar Constituţiei şi Codului de Procedură Penală. Şi procurorul general, o dată în jumătate de an, să prezinte raportul în faţa Parlamentului. Şi în baza acestui raport, Parlamentul să dea aprecieri şi să stabilească nişte criterii de îndeplinit în următoarea perioadă. Ion Diacov susţine că aceste lucruri nu pot fi realizate fără să existe voinţă politică.

Referindu-se la frauda bancară, fostul procuror şef al capitalei susţine că nu se doreşte recuperarea banilor furaţi atât timp cât cei care au fost într-o formă sau alta implicaţi în acest furt sunt la putere sau pe lângă putere şi nimănui nu-i este convenabil să rezolve acest caz. „Da! Eu socot că nici societatea nu vrea. Pur şi simplu, iată când cineva nu are argumente să lupte cu oponenţii, el îi aduce aminte de miliard; îi aduce aminte atunci când îi e convenabil unei alte părţi, dar nu, iată, să iasă cum în alte ţări, în Germania, în Franţa, ultimul exemplu, să iasă şi să nu se ducă din piaţă, să nu dea foc la Parlament, dar să nu se ducă până ce miliardul n-o să fie aici”, a spus Ion Diacov, adăugând că este necesară şi o lege a lustraţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite