Întreprinzătorii mici şi mijlocii, în aşteptarea pieţei Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii businessului mic şi mijlociu au discutat problemele şi au identificat soluţii în cadrul Conferinţei Europene a IMM-urilor. FOTO Tudor Iovu
Reprezentanţii businessului mic şi mijlociu au discutat problemele şi au identificat soluţii în cadrul Conferinţei Europene a IMM-urilor. FOTO Tudor Iovu

Parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană este văzută de reprezentanţii întreprinderilor mici şi mijlocii din Republica Moldova ca o şansă de a pătrunde pe piaţa Uniunii Europene. Cu toate acestea, majoritatea antreprenorilor prezenţi la Conferinţa Internaţională a IMM-urilor „Competenţe, Competivitate, Creştere“ au recunoscut că nu cunosc ce presupune acest acord.

Ştefan Ocară, din satul Mărineşti, Nisporeni, de patru ani creşte agriş. „Produsele le vindem pe piaţa locală, preponderent în Chişinău“, ne spune bărbatul. Acesta menţionează că este o afacere de familie, angajează muncitori doar în perioada recoltei. „Atunci când am început, erau mai puţini concurenţi pe piaţă. Acum ne gândim să ieşim pe piaţa externă şi sper să găsesc unele răspunsuri de la colegii din Republica Moldova şi de peste hotare. Nu sunt iniţiat care ar fi criteriile pe care trebuie să le îndeplinim, dar ştiu că pentru a ieşi pe piaţa europeană trebuie să creştem un produs ce ar fi competitiv în Europa“, susţine Ocară.

Igor şi Svetlana Stâş, din Ştefan Vodă, au creat în 2006 Întreprnderea Individuală Svetlana Stâş. „La început confecţionam haine şi le vindeam împreună cu soţul la piaţă. Acum avem angajate opt persoane, dar marfa tot eu o vând“, ne spune Svetlana.

Cei doi soţi au menţionat că nu ştiu nimic despre procedurile ce trebuie îndeplinite pentru a ieşi pe piaţa europeană. „Nu aş putea spune ce avantaje am avea, vom ajunge şi vom vedea. Nu putem vorbi dinainte“, intervine Igor Stâş. Antreprenorii menţionează că instituţiile abilitate ar trebui să le explice regulile şi noile cerinţe ce se impun. 

„Activez din 2008 în domeniul materialelor de construcţie, dar încă suntem mici. Pentru a ne dezvolta, ar trebui să fie micşorate impozetele“, ne spune şi Tintiuc Sergiu, din Ocniţa. Acesta menţionează că importă materiale de construcţie, dar au şi o linie de producere. „Cred că odată cu parafarea Acordului de Asociere, vor veni mai multe investiţii în Republica Moldova. Ne-am dori să putem ieşi pe piaţa europeană, dar îmi dau seama că vom avea mult de lucru. Nu aş putea spune ce dezavantaje vom avea“, a conchis antreprenorul.

Pe de altă parte, autorităţile dau asigurări că vor face tot posibilul să susţină micii întreprinzători. „Camera de Comerţ şi Industrie, prin intermediul European Enterprise Network (Reţeaua Întreprinderilor Europene), oferă consultări referitor la regulile şi standardele europene, la identificarea partenerilor de afaceri“, explică Ludmila Rotaru, şefa Secţiei colaborare cu organizaţii internaţionale, din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie.

Aceasta a menţionat că antreprenorii moldoveni ar trebui să lucreze la calitatea produselor şi serviciilor, deoarece standardele europene sunt diferite de cele moldoveneşti.

Dona Şcola, directorul Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovarea Exportului din Moldova, susţine că nicio afacere nu poate fi orientată doar pe piaţa autohtonă, care este una mică. „De pieţele din Est ne desparte o semnătură, dar trebuie să-i cunoaştem cerinţele. Suntem dispuşi să ajutăm companiile interesate şi avem relaţii cu majoritatea ţărilor-membre ale Uniunii Europene“, a specificat Şcola.

Prezent la eveniment, premierul Iurie Leancă a promis că Executivul va îmbunătăţi condiţiile de activitate, va oferi noi oportunităţi de dezvoltare a afacerilor, prin retragerea statului din unele sectoare economice în care prezenţa acestuia nu este strict necesară.

Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, a spus că îmbunătăţirea mediului de afaceri şi eliminarea constrângerilor în calea activităţii antreprenoriale este un obiectiv permanent al Executivului. Dar şi întreprinderile trebuie să lucreze în acest sens.

Conferinţa Internaţională „Competenţe, Competitivitate, Creştere" este organizată în cadrul Săptămânii Europene a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, care se desfăşoară în peste 37 de ţări. 
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite