INTERVIU Mihai Petre: „Moldova e un izvor nesecat de talente“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Petre a venit la Campionatul de dans sportiv „Codreanca 2013“ în calitate de membru al juriului, dar şi ca antrenor pentru trei echipe de dansatori
Mihai Petre a venit la Campionatul de dans sportiv „Codreanca 2013“ în calitate de membru al juriului, dar şi ca antrenor pentru trei echipe de dansatori

Prezent la Chişinău cu ocazia Campionatului de dans sportiv „Codreanca 2013“, Mihai Petre ne-a vorbit despre veleităţile artistice ale moldovenilor, dar şi despre reţeta succesului la show-ul „Românii au talent“, pe care-l jurizează.

„Adevărul“: Mihai, cu ce ocazie la Chişinău?
Mihai Petre: Cu ocazia competiţiei de dans. E o ediţie jubiliară a concursului, dedicată celor 40 de ani aniversaţi de ansamblul „Codreanca“, şi e una dintre cele mai importante competiţii organizate de Federaţia Mondială şi federaţia de profil din Moldova. E o competiţie de tradiţie la care şi eu am dansat de mic, aşa că e normal să fiu aici.

Participi doar ca membru al juriului la această ediţie?
Am venit cu trei echipe la categorii diferite: la tineret, la adulţi, unde va dansa sora mea, Alina, şi la copii.

Ce-ai reuşit să vezi prin oraş în această vizită?
Vin aproape an de an, încă de când eram mic. Să tot fi fost de vreo 20 de ori. De obicei, vin aici pentru dans. Am fost prin parcul „Ştefan cel Mare“ de câteva ori, prin centru, dar n-am apucat să merg în prea multe locuri.

De ce dansatorii care evoluează la „Românii au talent“ nu ies câştigători?
Am avut până acum două ediţii „Românii au talent“. La ultima, am avut un dansator foarte bun care a ieşit pe locul doi, ceea ce e foarte bine. E un format în care publicul decide şi concurenţii trebuie să fie îndeajuns de buni pentru a-l convinge să-i voteze.

Eşti cunoscut drept cel mai dur membru al juriului. Care e reţeta succesului în acest concurs, din punctul tău de vedere?
Un număr care să aibă de toate. Care să aducă performanţă şi calitate, dar în acelaşi timp să facă spectacol şi să ajungă uşor la inimile oamenilor. Trebuie să fie înţeles şi plăcut de majoritatea celor care votează, pentru că despre asta e vorba în finală. E adevărat că uneori am păreri diferite faţă de cum iese votul. E normal să fie aşa. Noi, cei din juriu, avem rolul de a ne spune părerea, însă cel mai important membru al juriului este publicul.

Sunt foarte mulţi concurenţi din Republica Moldova care vin să-şi demonstreze abilităţile la „Românii au talent“.
Mă bucur enorm că avem concurenţi din Moldova şi mi se pare firesc să fie, fiindcă suntem foarte apropiaţi. Moldova e un izvor nesecat de talente şi cei care vin de aici demonstrează asta. Ei sunt văzuţi de două ţări, participă la cea mai puternică emisiune de divertisment din România şi ne încântă cu talentul lor.

În ce domenii excelează artiştii din Moldova?
Sunt instrumentişti foarte buni. Am avut un acordeonist minunat, Ghenadie Rotari. Sunt şi dansatori foarte buni, l-am avut chiar în ultima semifinală pe Mircea Palamari, care-i un artist fantastic şi pe care l-am vrut în finală. Moldovenii excelează la foarte multe capitole. Vin cu numere inedite, în sezoanele trecute am avut chiar şi fachiri din Moldova. Sunt mulţi oameni talentaţi aici. Mă gândesc că Moldova nu are o populaţie numeroasă şi mă şochează cu câte talente vin. Pe metrul pătrat, densitatea de oameni talentaţi e mare.

Cine sunt favoriţii tăi?
Sunt câteva nume, dar mă feresc să spun pentru că vreau să influenţez votul doar în timpul emisiunii, spunându-mi părerea acolo. În fiecare semifinală am avut preferaţii mei. Am o sensibilitate aparte pentru numerele de dresaj. Mi s-ar părea genial ca omul împreună cu animalul său de companie să câştige această emisiune. Dacă urmăriţi finala din 10 mai, cu siguranţă voi spune pe cine prefer, în funcţie de evoluţia de atunci a concurenţilor.

În TOP 50 mondial

Mihai Petre a început să danseze de la vârsta de 8 ani. Şase ani mai târziu a devenit campion naţional al României la dans sportiv. Împreună cu soţia lui Elwira formează primul cuplu român care s-a clasat printre primii 50 cei mai buni dansatori din clasamentele Federaţiei Mondiale de Dans Sportiv. Din 2002, artistul are propria academie de dans, în Bucureşti.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite