Injustiţia din regiunea transnistreană, în atenţia CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123rf
FOTO 123rf

Persoanele care ajung să fie sechestrate şi deţinute în aşa-numitul izolator temporar din subsolul miliţiei din Tiraspol susţin că condiţiile sunt periculoase pentru viaţă şi sănătate. Sentimentul împărtăşit de acestea este că nu există nicio şansă să scapi de o sentinţă dacă nu eşti în stare să îţi asiguri singur trecerea în faţa aşa-numiţilor judecători sau lideri ai regiunii transnistrene.

Totodată, nimeni din ţară nu ar putea să se implice în problema personală, deoarece subiectul justiţiei în regiunea transnistreană mai este tratat ca unul politic cu rază lungă de acţiune. Concluziile se regăsesc într-un comunicat de presă al Asociaţiei Promo-LEX, care anunţă că pe 11 octombrie 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat o cauză care relevă aceste probleme sistemice din regiunea transnistreană, transmite IPN.

CEDO a comunicat Guvernelor Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse cauza unui fost funcţionar din cadrul administraţiei orăşeneşti din nordul regiunii transnistrene, cerând explicaţii pe marginea violării prevăzute de art. 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Este vorba despre detenţia în condiţii inumane şi lipsa asistenţei medicale. 

Potrivit faptelor din anul 2015, bărbatul a fost vizat de o plângere de comitere a unei sustrageri pe care pretinde că nu a făcut-o. Deşi iniţierea „urmării penale” este refuzată în repetate rânduri, deoarece nu există componentă de infracţiune, în februarie 2017 „comitetul de anchetă” a dispus începerea urmării penale pe aceeaşi faptă pentru care anterior a primit refuz. Ulterior acţiunile acestuia au fost recalificate din „abuz în serviciu” în „delapidarea averii”, iar în martie 2017 bărbatul a fost plasat în „arest” şi ţinut în detenţie până pe 2 iunie 2017.

Promo-LEX menţionează că este un caz tipic al acţiunilor aşa numitelor organe de forţă care prin acţiunile sale fac aşa-numita justiţie în regiunea transnistreană, ce e drept cu un iz tendenţios şi vădit direcţionat împotriva celor care nu sunt de-ai casei sau care nu îşi pot procura imunitatea. De cele mai multe ori cetăţenii Republicii Moldova acceptă această realitate şi nu încearcă să se apere în faţa acestor ilegalităţi. În opinia juriştilor asociaţiei, aceste situaţii sunt zilnice, însă numărul celor care încearcă să spună ceva este din ce în ce mai mic. În calitatea lor de avocaţi, ei recomandă că orice ilegalitate trebuie reclamată şi raportată instanţelor constituţionale, în primul rând.

În opinia avocaţilor Promo LEX, chiar dacă procedura de apărare a drepturilor încălcate de către aşa numita administraţie este anevoioasă, victimele trebuie să persevereze. Avocaţii au menţionat că, începând cu anul 201,5 au fost emise mai multe hotărâri reprezentative cum ar fi cauzele Mozer, Eriomenco, Vardanean, Apcov, Draci etc. CEDO a constatat în mod sistemic că instanţele din regiunea transnistreană, care au decis arestarea reclamanţilor, aparţin unui sistem care nu respectă prevederile legale.

Ion Manole, director executiv Promo-LEX, consideră că această situaţie trebuie analizată mai profund şi în cadrul dialogului între părţile implicate în soluţionarea conflictului transnistrean, deoarece face parte din chestiunea principală de aplicare a legii penale în spaţiu secesionist. În opinia sa, CEDO, în calitate de organ de jurisdicţie regională, nu ar trebui să se implice în clarificarea chestiunilor ce ţin de implementarea unor soluţii pentru o justiţie tranzitorie, ci această sarcină trebuie să le revină autorităţilor.

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite