INIȚIATIVĂ Edilii vor clădiri reabilitate termic
0Şefii de la Primărie intenţionează să izoleze termic toate blocurile de locuit, instituţiile medicale şi de învăţământ din Capitală. Lucrările ar costa circa zece miliarde de lei, bani pe care autorităţile locale speră să-i obţină parţial din credite de la Banca Europeană pentru Investiţii.
Primarul Capitalei Dorin Chirtoacă spune că proiectul va demara în vara anului viitor şi va putea fi realizat doar în parteneriat public-privat. Locatarii vor trebui să achite 30% din cheltuieli, iar restul va fi din donaţii, împrumuturi şi din fondul de rezervă al Primăriei. La selectarea blocurilor prioritate vor avea cele mai vechi, construite din panouri prefabricate din beton, care au un grad scăzut de izolare termică.
Edilul a anunţat că a discutat deja cu reprezentanţii Băncii Europene pentru Investiţii şi urmează să fie puse la punct problemele tehnice. Pretorii celor patru sectoare ale Chişinăului au avut la dispoziţie o săptămână ca să facă evaluarea volumului de lucru necesar.
ECONOMII DE 50%
Petru Gontea, şeful Direcţiei locativ-comunale, a comunicat că în Capitală fondul locativ are 7,5 milioane de metri pătraţi de faţadă, care urmează să fie termoizolată. „Conform preţurilor de astăzi, pentru un metru pătrat (este inclusă şi instalarea geamurilor termopan) este nevoie de 1.000 de lei", a precizat Gontea. Suma estimativă la care s-a ajuns pentru executarea lucrărilor în tot oraşul ajunge la zece miliarde de lei. Vladimir Guriţenco, pretor la Botanica, a făcut calcule pentru sectorul său, unul dintre cele mai aglomerate, şi a ajuns la cifra de două miliarde de lei - bani necesari pentru izolarea termică a clădirilor, geamuri noi şi repararea acoperişurilor.
Până în prezent au fost reabilitate termic doar câteva blocuri din Chişinău. Potrivit lui Mihai Arusoi, director comercial al SA „Termocom", în casele izolate termic se foloseşte cu aproape 60% mai puţin agent termic decât în celelalte. Iarna trecută locatarii blocurilor izolate termic au plătit pentru încălzire de două ori mai puţin decât cei care locuiesc în clădiri nereabilitate termic.
Acum un an, edilul Capitalei a anunţat despre lansarea unui proiect-pilot de izolare termică a câte un bloc din fiecare sector, însă acesta nu a fost dus la bun sfârşit.
ORAŞ PESTRIŢ
Vara trecută primarul Dorin Chirtoacă a interzis chişinăuienilor să-şi izoleze termic apartamentele fără a avea autorizaţie de la Direcţia Arhitectură. Edilul a argumentat că doreşte să scape oraşul de blocurile pestriţe, vopsite în toate culorile.
Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md