Indiferenţa ucide. Fetiţa născută cu probleme la Medpark s-a stins. Nimeni nu a fost sancţionat pentru malpraxis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delia Berari, fata care a murit dupa ce s-a născut la Medpark
Delia Berari, fata care a murit dupa ce s-a născut la Medpark

Fetiţa care s-a născut cu grave probleme la Spitalul Medpark a decedat. Deşi procurorii au cerut Ministerului Sănătăţii de la Chişinău să ia măsuri faţă de administraţia instituţiei medicale, nimeni nu a fost pedepsit.

Delia Berari, care s-a născut cu grave traume la Spitalul Internaţional Medpark s-a stins din viaţă. Anunţul a fost făcut public de către Diana Berari, mama copilei. Delia se afla de 11 zile în comă într-un oraş din Ungaria, dar de această dată boala a fost mai puternică decât ea, scrie Sănătate Info.

Copilul s-a stins din viaţă în mijlocul unei bătălii acerbe pentru dreptate. Recent, procurii au clasat dosarul penal intentat acum doi ani pe acest caz, iar în urma unei plângeri depusă de mama fetei, Procuratura Generală a dispus reluarea cauzei penale. Motive au fost multe. Ancheta a depistat că una dintre cele grave încălcări admise de administraţia Spitalului Medpark era lipsa unei echipe de gardă care să se afle în instituţie 24 de ore din 24. Altfel spus, în cazuri de urgenţă, noaptea la spital nu se aflau specialişti care să intervină. De regulă, doctorii erau sunaţi, iar aceştia veneau de acasă.

Naşterea a avut loc în absenţa unui neonatolog

„La data de 25 iulie 2012 Instituţia Health Forever International nu dispunea 24 de ore din 24 de ore de specialişti obstetricieni-ginecologi, neonatologi, anesteziologi, reanimatologi. Mai mult, doctorii solicitaţi au venit cu mare întârziere. Astfel, naşterea a avut loc în absenţa unui neonatolog, iar copilul a fost preluat de un reanimatolog care nu a mai participat niciodată la o naştere”, se arată în scrisoarea Procuraturii, trimisă Ministerului Sănătăţii.

O altă greşeală admisă de administraţia de atunci a fost că examenul vaginal, dar şi conduita naşterii a fost efectuată de către o moaşă, lucru iarăşi interzis de către documentele emise de comisiile de specialitate de la Ministerul Sănătăţii. Aceste intervenţii trebuie realizate doar de către medicul obstetrician-ginecolog. De altfel, o expertiză efectuată la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici” din România, a stabilit că examenul vaginal a fost efectuat superficial, deşi există dubii că acest lucru a fost făcut, întrucât în cazul deschiderii de col uterin de 5 centimetri şi la un examen atent, un personal medical competent ar fi observat complicaţia care urma să se producă şi anume prolabarea de cordon.

Falsificarea datelor medicale

Un alt lucru grav admis de către administraţia instituţiei a fost că fişa medicală a gravidei a fost completată retrospectiv şi adăugate date noi. Acest lucru este iarăşi interzis printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii din 2009. Mai mult, fişa medicală este un document oficial şi probă în cazul în care se desfăşoară o anchetă penală, din acest motiv datele despre pacient trebuie să fie veridice, mai precizează jurnaliştii de la Sănătate Info.

Tăcerea ministrului Sănătăţii. Directorul medical al Medpark ajunge viceministru, apoi director la Urgenţă

În baza acestor argumente, Procuratura a solicitat Ministerului Sănătăţii să creeze o comisie care să examineze situaţia de la această instituţie şi să ia măsuri, inclusiv sancţionarea. Ministerul Sănătăţii nu a răspuns nici la solicităţrile jurnaliştilor dacă se iau sau nu măsuri în urma solicitării procurorilor.

Iar administraţia Spitalului Medpark a refuzat de fiecare dată să facă lumină asupra acestui caz, motivând că ancheta este în desfăşurare.

Precizăm că niciun doctor nu a fost sancţionat măcar disciplinar în acest caz. Mai mult decât atât, directorul medical de atunci al Medpark (2009-2013), Mihai Ciocanu, a fost numit viceministru al Sănătăţii (iulie 2013), iar astăzi ocupă funcţia de director al Institutului de Urgenţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite