În pași de dans spre silueta de vis. Vezi unde poți învăța salsa, tango sau streapdance în Chișinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roman Leca, antrenor de dansuri latino
Roman Leca, antrenor de dansuri latino

Știai că poți să te menții în formă fără să faci sport sau să te înfometezi? O alternativă mult mai plăcută este dansul.

Tot mai multe femei, dar şi bărbaţi, apelează la cursuri de dans pentru o siluetă de invidiat. Chişinăul este plin de astfel de cluburi, care, de obicei, sunt destinate dansatorilor amatori. Oferta este diversă: de la tango şi vals până la belly dance, iar abonamentele sunt mai ieftine decât cele la sălile de sport. Dacă mai suspinaţi după mişcările lascive din legendarul film „Dirty Dancing" sau pur şi simplu vă plac dansurile latino, Roman Leca vă poate fi de ajutor. Tânărul de 26 de ani din Capitală a adunat acum un an câteva grupuri de ucenici, pe care-i învaţă tot ce înseamnă salsa, bachata, reggaeton sau rumba cubana, pentru 250 de lei pe lună. „De regulă, elevii mei vin la petrecerile latino din cluburi şi le place ce văd. Încearcă mai mult din curiozitate, însă, majoritatea, nu mai pleacă", povesteşte antrenorul.

Pentru dansuri de stradă, ca hip hop sau breakdance, poţi merge la „Miraj". Nadejda Ţareova (33 de ani), profesoara de aici, spune că discipolii săi sunt adolescenţii dornici de senzaţii noi şi abdomene plate. Cursurile se ţin de două-trei ori pe săptămână şi costă între 150 şi 200 de lei. Zumba este o altă metodă amuzantă de a arde caloriile. Stilul a fost inventat în Columbia şi constă în exerciţii pe ritm de dans, în care participanţii se concentrează pe ritm, şi nu pe paşi. Se practică şi la Chişinău, la „Studio Class", unde un instructor experimentat vă arată cum să combinaţi exerciţiile lente cu altele mai rapide pentru un trup sculptat. Un abonament de opt şedinţe costă aici 250 de lei.

OFERTE LA ABONAMENT SAU LA BUCATĂ
Preferat în special de femei, dansul din buric este, de asemenea, o cale plăcută spre o siluetă de vis. În Capitală, poţi învăţa să te mişti ca-n filmele orientale la „Unica Shaping Center", unde predă o profesionistă în arta belly dance-ului. Opt lecţii costă 300 de lei, dar puteţi plăti şi pe oră. Există şi cluburi care oferă programe exclusive pentru weekend. În Chişinău, de exemplu, se practică la „Passion Dance". Oferta include o varietate largă de genuri: salsa, rueda, zouk, bachata, tango sau vals vienez. Un curs costă 30 de lei.

Cei care au încercat metodele respective mărturisesc că se simt mai bine în pielea lor de când dansează. „Merg la sală de trei ori pe săptămână. Câteodată o iau şi pe mama cu mine, care spune că se simte cu zece ani mai tânără după antrenament", declară Iulia Mândru, studentă în Chişinău. „Sunt giuvaer de meserie, dar am visat dintotdeauna să învăţ tango şi vals. Abia acum două săptămâni am prins curaj şi-mi place că-mi reuşeşte", împărtăşeşte Ghenadie Grimacovschi (45 de ani).

STRIPDANCE, PENTRU ÎNDRĂZNEŢI
La prima vedere un stil tabu, strip dance-ul și-a găsit amatoare și la noi. O variantă mai ușoară a streaptease-ului, acest gen are ca recuzită doar scaunul. Intră în categoria dansurilor de club și combină elemente ritmice, erotice și orientale.

Visează să-și promoveze pasiunea acasă

Alexandru Şornicov (24 de ani) este un tânăr care-şi doreşte să „contamineze" cât mai mulţi oameni cu pasiunea sa pentru mişcare. S-a născut şi a copilărit la Chişinău, apoi a plecat la studii în Rusia, în oraşul Belgorod. Acolo a făcut facultatea de Istorie, dar mai câştiga câte un ban învăţând picii să danseze. „Abia atinsesem majoratul când mi-am deschis o mică şcoală, «Licurici». Nu aveam nici măcar sala mea, închiriam pe unde apucam. Dansam în paralel şi în colectivul universităţii, mergeam împreună cu grupul de studenţi prin turnee, obţineam trofee care ne motivau să muncim în continuare", mărturiseşte tânărul.

Fiind membru al unei organizaţii europene de dansuri, din care Moldova nu făcea parte, Alexandru a renunţat la tot şi s-a întors acasă. „Ştiu că visul fiecărui moldovean este să-şi croiască o soartă peste hotare. Eu însă am hotărât să promovez dansul la mine acasă. Nu cred că există ţară care să aibă mai mulţi oameni talentaţi ca noi", crede dansatorul. Şi aşa a început aventura la Chişinău. Acum câteva luni Alexandru şi-a deschis un club de dansuri pentru amatori - „Art Dance Company". „Scopul nostru, împreună cu ceilalţi membri din Europa, nu este să creăm campioni, ci să comunicăm. Organizăm concursuri, călătorii, petreceri, toate bazate pe dans", explică antrenorul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite