Video Ilie Bolojan, la Chișinău: România susține o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a afirmat că Republica Moldova nu este singură în fața provocărilor în contextul războiului de la granița, subliniind că Bucureștiul susține o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean și fără afectarea viitorului său pro-european.

Ilie Bolojan întreprinde o vizită la Chișinău pe 1 martie. FOTO: Facebook
Ilie Bolojan întreprinde o vizită la Chișinău pe 1 martie. FOTO: Facebook

Ilie Bolojan a afirmat că vizita sa la Chișinău reprezintă ,,un semn de respect” pentru Maia Sandu și pentru ce a făcut aceasta pentru Republica Moldova. 

Președintele interimar al României a dat asigurări că Bucureștiul va susține Chișinăul în procesul de aderare la UE, subliniind că drumul european este ,,singura cale” de urmat și de dezvoltare.

,,Am urmărit cu atenție eforturile făcute în ultimii ani de Republica Moldova pe calea integrării europene. Aceste eforturi au primit recunoaștere clară odată cu negocierea pentru aderare. A fost un obiectiv strategic și pentru România și am contribuit cu toate capacitățile noastre la atingerea acestuia. Acum se deschide în fața dumneavoastră o perioadă extrem de importantă, o oportunitate istorică, accelerarea proiectului european care este cadrul cel mai potrivit al modernizării și dezvoltării de ansamblu în beneficiul direct al cetățenilor. Vă asigur că România vă va fi alături. Integrarea europeană este singura opțiune care poate aduce răspunsuri durabile la problemele Republicii Moldova. Vorbim pe fond despre promovarea reformelor în spirit european, de modernizarea în ansamblu a societății și economiei, aspecte ce răspund în cel mai înalt grad așteptărilor cetățenilor. Știm din propria experiență cât de greu este acest drum, dar știm la fel de bine că aceasta este singura cale care poate duce la un viitor demn, liber și prosper alături de familia europeană. Punctul final al acestui proces este o integrare sustenabilă în Uniunea Europeană. Vom susține pe lângă partenerii europeni intensificarea sprijinului pe toate palierele financiar, expertiză și proiecte pentru atingerea acestui obiectiv”, a afirmat Ilie Bolojan.

De asemenea, Ilie Bolojan a accentuat că anul 2025 este foarte important atât pentru România, cât și pentru Republica Moldova, având în vedere alegerile următoare.

,,Gestionarea cu înțelepciune a problemelor și provocărilor este esențială, precum și continuitatea pe calea reformelor. Am hotărât să întărim acțiunea noastră comună, să promovăm mai multe inițiative menite să combată dezinformarea și să consolideze comunicarea strategică”, a adăugat președintele interimar al României. 

Ilie Bolojan a evidențiat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă să genereze provocări pentru Republica Moldova, iar țara, profund afectată, trebuie să-și consolideze securitatea pentru a-și proteja cetățenii.

,,Reafirm mesajul transmis cu fiecare prilej de partea română: Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. România, precum și numeroșii parteneri externi, sprijină pe deplin obiectivul Republicii Moldova de consolidare a rezilienței și securității sale.Pe lângă războiul de la granițe, Republica Moldova se confruntă cu propriul conflict înghețat în Transnistria. România susține o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internațional și fără afectarea viitorului său pro-european. Aceste cuvinte trebuie rostite ferm și apăsat, mai ales că ne aflăm în ajunul Zilei Memoriei și Recunoștinței, prilej de comemorare a eroilor căzuți în conflictul armat de pe Nistru, care a debutat în data de 2 martie 1992. Aduc astăzi un omagiu celor care au luptat pentru suveranitatea și integritatea Republicii Moldova”, a mai spus președintele interimar al României, Ilie Bolojan. 

,,Suveranitatea aparține poporului, nu se dictează de la Moscova”

La rândul ei, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că România este ,,cel mai prieten, cel mai bun avocat” al țării sale. 

„Astăzi e o zi specială, de 1 martie sărbătorim împreună mărțișorul. Vizita dvs e o dovadă că relația dintre Republica Moldova și România nu e doar un parteneriat politic sau strategic, este o relație de suflet bazată pe istorie comună, ajutor reciproc. România e cel mai bun prieten, cel mai bun avocat. De-a lungul anilor, România ne-a fost mereu alături cu sprijin concret, cu o voce clară și fermă în susținerea parcursului european. România este un partener de încredere, în eforturile noastre de a deveni un stat modern, european. Dincolo de asta ne leagă dorința de a trăi în pace, libertate, democrație. Noi cunoaștem alternativa, am trăit vremuri în care Moscova a vrut să ne șteargă identitatea, să ne distrugă limba. Vremuri în care ei a presupun că știu cine suntem, cum să gândim, cum să vorbim. Astăzi am arătat că suveranitatea aparține poporului, nu se dictează de la Moscova, nu se cumpără cu bani murdari”, a menționat lidera de la Chișinău.

Președinta Maia Sandu a mai subliniat că ambele țări ,,trec fiecare prin momente dificile. Vedem în jurul nostru tentative de destabilizare, atacuri hibride, corupție electorală, ne confruntăm cu o propagandă agresivă, cu minciuni menite să ne divizeze și să slăbească încrederea oamenilor în democrație. Trebuie să spunem clar: minciuna nu devine adevăr doar pentru că este repetată la nesfârșit. Libertatea de exprimare nu înseamnă dreptul de a manipula. Este datoria noastră să apărăm adevărul, să protejăm oamenii de minciuni și să ne asigurăm că dezbaterea democratică rămâne una onestă și bazată pe fapte, nu pe manipulare. Dar fiecare dintre aceste încercări sunt și un prilej de a ne sprijini reciproc și de a demonstra că împreună suntem mai puternici, pentru că securitatea Republicii Moldova este și securitatea României, iar securitatea României este securitatea Republicii Moldova. Iar împreună, uniți sub steagul Uniunii Europene, vom fi și mai puternici. De aceea am toată încrederea că vom continua să protejăm alegerile libere, să combatem corupția electorală în orice formă s-ar deghiza și să apărăm dreptul cetățenilor noștri de a decide singuri viitorul lor, pentru că asta e suveranitate, oamenii, poporul să decidă ce viață își doresc, nu Moscova”.

Maia Sandu, invitată la București

Cei doi lideri au făcut declarațiile în marja unei conferințe de presă susținută după întrevedere, iar la final, Ilie Bolojan a invitat-o pe Maia Sandu să viziteze România.

În prima parte a zilei de sâmbătă, Ilie Bolojan a fost întâmpinat de Maia Sandu în fața Administrației Prezidențiale din centrul Chișinăului, unde a fost prezentă și garda de onoare.

În Republica Moldova, președintele interimar al României mai are programate întrevederi cu prim-ministrul Dorin Recean și președintele Parlamentului Igor Grosu. 

În data 1 martie, Ilie Bolojan întreprinde prima vizită în țara vecină după preluarea mandatului de președinte interimar al României.


Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite