Igor Grosu: Pregătim un mecanism de compensare a tarifului la gaz. Trebuie să trecem iarna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Grosu

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, dă asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale în plină iarnă. Şeful Legislativului spune că au loc discuţii atât cu reprezentanţii concernului rus Gazprom, cât şi cu alţi furnizori de gaze naturale, notează IPN.

Igor Grosu spune că în condiţiile unui tarif mare la gaz, statul va veni cu compensaţii în factură atât pentru consumatorii cu venituri mici cât şi pentru agenţii economici.

Evoluţiile războiului din Ucraina creează o imprevizibilitate totală pe piaţa energetică internaţională, însă Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale. Preşedintele Parlamentului spune că graţie unui împrumut de la BERD în valoare de 300 de milioane de euro, Republica Moldova îşi va face stocuri de gaze naturale pentru a avea o plasă de siguranţă în perioada rece a anului. 

„Gaz vom avea. Discutăm intens cu partenerii europeni, cu alţi furnizori. Sigur, vom discuta în continuare şi cu Gazprom, prin intermediul Moldovagaz. Dar lecţia pe care am învăţat-o din octombrie anul trecut este că trebuie să diversificăm sursele. Votăm în Parlament un împrumut de 300 de milioane de euro care ne va permite să facem achiziţii pentru perioada rece a anului, mă refer la gaze naturale. Suntem în dialog cu partenerii români, cu cei din Ucraina şi cu cei europeni. Un lucru e cert că gaz vom avea”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

De asemenea, preşedintele Parlamentului dă asigurări că statul nu-şi va lăsa cetăţenii fără sprijin în plină iarnă. Guvernul va oferi compensaţii pentru mai multe categorii de cetăţeni. Gradul de vulnerabilitate energetică al fiecărei gospodării va fi stabilit în funcţie de venitul, numărul de membri ai familiei, ponderea cheltuielilor pentru energie în consumul gospodăriei, tipul de încălzire utilizat.

„Preţul este influenţat de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Dar Guvernul, statul va veni cu un program de compensare. E vorba, în special, de cei mai vulnerabili consumatori de gaze, ne gândim şi la agenţii economici care în procesul de producţie folosesc gaz. Nu-i vom lăsa, pentru că în caz contrar costul gazului se transferă în preţul produselor care ajung la cumpărător. Vom avea un program pentru cei de la ţară, care anul trecut au fost văduviţi, pentru cei de la sat vom veni cu un program de asigurare cu lemne. Pregătim un pachet de măsuri ca să ajutăm cetăţenii”, a mai spus preşedintele Parlamentului.

De asemenea, şi cetăţenii din localităţile rurale care se încălzesc cu lemne, vor beneficia de ajutor din partea statului.

„Primarii localităţilor trebuie să facă listele şi să aibă grijă ca cei mai vulnerabili să fie incluşi în listă. În rest, este partea ce vizează Moldsilva, este partea transportării unde va trebui să intervină ANTA. Va trebui să intervenim şi pentru a motiva suplimentar zilierii, care se vor ocupa de tăiat. Vom apela şi la societatea civilă ca să ne ajute să furnizăm aceste lemne celor care au nevoie, vorbesc de bătrâni, familii cu mulţi copii, persoane cu dizabilităţi. Trebuie să găsim soluţii, trebuie să trecem iarna”, a menţionat Igor Grosu.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a pregătit un proiect de hotărâre în care admite parţial cererea Moldovagaz cu privire la majorarea tarifului pentru gazele naturale. Astfel, ANRE ar urma să aprobe un tarif de 22,27 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus. Noile tarife vor intra în vigoare de 1 la august.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite