Igor Corman despre declaraţiile avocatului parlamentar: „O greşeală gravă ce nu trebuia să se întâmple“
0Preşedintele Parlamentului Igor Corman susţine că declaraţiile Aureliel Grigoriu reprezintă o eroare gravă, nu ţin de statutul oficialului şi trebuie examinate cu atenţie.
“A fost o greşeală gravă ce nu trebuia să se întâmple, cu atât mai mult că statutul avocatului parlamentar vizează subiectul drepturilor omului, problemele din regiunea transnistreană. E bine să nu ne implicăm în domenii ce nu ne privesc. Lecţiile trebuie învăţate ca astfel de situaţii să nu se întâmple pe viitor”, a declarat Igor Corman.
“Toţi oficialii, atunci când se află peste hotare, este important să aibă o ţinută corespunzătoare, să înţeleagă relaţiile diplomatice pe care le avem stabilite cu toate ţările. De relaţiile diplomatice ale Republicii Moldova este responsabil Ministerul de Externe. Nici într-un caz nu trebuie să ne permitem declaraţii care daunează raporturilor bilaterale. Cu ambele ţări avem relaţii foarte bune şi suntem parteneri în cadrul Parteneriatului Estic”, a mai spus preşedintele Legislativului.
Igor Corman a solicitat examinarea cazului de către Centrul pentru Drepturile Omului, menţionând că comisia de profil din cadrul instituţiei, care se va reuni de două ori în această săptămână, trebuie să o invite pe Aurelia Grigoriu la discuţii. Politicianul mai crede că şi opoziţia trebuie să se expună la subiect, întrucât avocata Grigoriu a fost înaintată în funcţie de PCRM şi votată de majoritate comunistă.
„Ar fi trebuit să lase subiectul pe seama diplomaţiei“
Avocatul parlamentar Anatolie Munteanu susţine că discursul Aureliei Grigoriu nu a fost coordonat. „Discursului doamnei Grigoriu nu a fost coordonat pe interiorul instituţiei. Potrivit legii, fiecare avocat parlamentar activează în temeiul propriilor convingeri asupra situaţiilor care devin subiectul deliberărilor sale. Doamna Grigoriu ar fi trebuit să trateze cu multă atenţie acest subiect foarte delicat care constituie dispută dureroasă şi de mult timp între Azerbaidjan şi Armenia şi cu siguranţă ar fi trebuit să lase subiectul pe seama diplomaţiei“, susţine Anatolie Munteanu.
„Avem relaţii foarte bune cu Azerbaidjanul şi cu Armenia. Am luat legătura cu omologul meu din Armenia care m-a asigurat că a luat act de cele spuse de mine. Bunele noastre relaţii de prietenie trebuie să fie în stare să depăşească acest moment defectuos“, a mai adăugat juristul. Totodată, avocatul parlamentar n-a vrut să ofere detalii despre discuţia cu Aurelia Grigoriu care va ţine o conferinţă de presă cu tema „Comentarii referitoare la discursul avocatului parlamentar Aurelia Grigoriu în cadrul conferinţei internaţionale de la Erevan“.
Potrivit legislaţiei, un avocat parlamentar poate fi demis în cazul pierderii încrederii Parlamentului, la propunerea şefului statului sau a cel puţin 20 de deputaţi.