Hobby profitabil: Hârtia înfloreşte în mâinile ei
0Anastasia Orehovscaia (24 ani), studentă la Drept, făureşte adevărate opere de artă doar din nişte fâşii de hârtie. Îndemânarea şi spiritul de artist o ajută să creeze modele decorative originale.
Anastasia (foto jos) şi-a manifestat interesul pentru artă de când era copil. Obişnuia să confecţioneze mărunţişuri sau să schimbe obiectele care nu-i plăceau, adăugându-le câte ceva. Îi plăcea foarte mult să meşterească şi, ca multe fete, a cusut şi haine pentru păpuşi.
A început să confecţioneze lucrări din hârtie după ce iubitul său i-a dăruit, la o aniversare, un set de quilling, cu ustensilile respective. „Făceam felicitări şi tablouri fără a lua lecţii speciale de pe internet. Am dat frâu liber imaginaţiei, iar dorinţa de a face ceva frumos m-a ajutat să realizez nişte lucrări interesante, care au stârnit interesul prietenilor, colegilor şi al familiei“, povesteşte tânăra.
Primele obiecte confecţionate în această tehnică au fost două felicitări de 8 martie, una pentru mama şi alta – pentru sora sa. Prima comandă pentru realizarea a două tablouri a primit-o tot de la mama ei, pentru două profesoare de la şcoală. Apoi au urmat altele cinci, făcute toate într-o zi.

Meşteriţa lucrează cu un instrument special pentru răsucirea hârtiei colorate, tăiate în fâşii de diferite dimensiuni, cu un clei special şi diverse pensule, mai mari şi mai mici. În cel mai scurt timp, vrea să-şi cumpere şi alte ustensile, care i-ar face munca mai uşoară.
Munceşte în pauzele de la Drept
Realizarea unor astfel de tablouri necesită mult timp, atenţie şi migală. „Cea mai grea compoziţie am realizat-o în decurs de o săptămână, din cauza numeroaselor detalii care urmau să fie bine aranjate, într-o manieră unică. Este vorba despre un tablou numit «Primăvară» (foto femeia în albastru) care reprezintă o domnişoară suavă, modelată din petale şi cerculeţe din hârtie, de diferite dimensiuni, pe care le-am aranjat cu multă răbdare“, explică artista.
Tânără spune că quillingul este pentru ea un hobby, şi nu un business, deşi recunoaşte că are o sursă suplimentară de venit din vânzarea lucrărilor sale. Chiar dacă este studentă şi nu dispune de prea mult timp ca să se dedice total acestei pasiuni, motiv pentru care lucrează mai mult noaptea, Anastasia mărturiseşte că îi place ceea ce face şi va practica această artă atâta timp cât va avea posibilitate şi comenzi.

De la obiecte de cult la figurine 3D
Tehnica quilling implică utilizarea unor benzi de hârtie rulate în diferite forme (cerc, lacrimă, petală, semilună, pătrat, triunghi, spirală etc.) pentru a crea diverse ornamente. În timpul Renaşterii, măicuţele şi călugării din Franţa şi Italia decorau astfel copertele cărţilor şi obiectele de cult. În secolul al XVIII-lea, tehnica devine populară în Europa, fiind una dintre hobby-uri doamnelor din înalta societate, răspândindu-se şi în America în vremuri coloniale. Erau confecţionate şi înfrumuseţate rame, casete de bijuterii, coşuri de lucru, cutii pentru ceai, suporturi de lumânări.
Astăzi quillingul este popular în lumea întreagă, datorită costului redus al materiei prime, fiind folosit pentru a decora invitaţii de nuntă, felicitări, albume, cutii, flori şi figurine, inclusiv tridimensionale.
Cristina Gorea, stagiară

