Guvernul rus taie subvenţiile pentru presă. Jumătate din ziarele ruseşti riscă să dispară în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Presa tipărită ar putea devein o amintire pentru ruşi. Foto TASS
Presa tipărită ar putea devein o amintire pentru ruşi. Foto TASS

Criza economică prin care trece în acest moment Federaţia Rusă a ajuns şi la instituţiile media. Până la sfârşitul acestui an se prognozează că jumătate din ziarele tipărite vor fi închise din cauza lipsei resurselor financiare.

Mass-media speră că guvernul va oferi sprijin financiar sau va anula interdicţia privind publicitatea tutunului şi alcoolului. 

Creşterea costurilor pentru hârtie, o piaţă publicitară în scădere şi anularea subvenţiilor acordate de guvernul de la Moscova – toate acestea pot alunga de pe piaţa tiparului mai multe instituţii media din Rusia în acest an. Unii experţi şi politicieni au sugerat că ar fi o soluţie reluarea reclamelor pentru produsele din alcool şi tutun, care sunt interzise în acest moment, în timp ce alţii au solicitat sprijin financiar din partea guvernului. Eforturile pentru păstrarea ziarelor tipărite se datorează faptului că majoritatea ruşilor nu sunt dispuşi să renunţe la obiceiul de a răsfoi un ziar dimineaţa în timpul cafelei sau atunci când fac naveta la locul de muncă.

Declinul presei

La scurt timp după criza monedei naţionale a Rusiei, fabricile de celuloză şi hârtie, cele mai multe dintre ele cu capital străin, au ridicat preţurile pentru hârtie pe piaţa internă cu mai mult de 50 %. Aşa cum s-a arătat în cotidianul Kommersant, ministrul Comunicaţiilor, Nikolai Nikiforov a declarat prim-ministrului Dmitri Medvedev că industria tipografică se îndreaptă spre faliment. Ministrul şi-a argumentat poziţia prin declinul producţiei tipărite, concedieri din industria mass-media şi probleme care ar putea apărea în privinţa achiziţionării manualelor.

Piaţa publicitară a scăzut dramatic, iar acest lucru s-a reflectat negativ asupra presei tipărite. Unele companii, în urma declinului economic şi-au redus bugetul de publicitate, iar acest lucru ia amploare şi în alte instituţii. Multe instituţii de presă tipărită vor începe să reducă locurile de muncă şi să întreprindă anumite măsuri de optimizare a afacerii. De exemplu, unele suplimente media pot fi suspendate, reţelele regionale tăiate şi abonarea la servicii de agenţii de ştiri anulată.

Anularea subvenţiilor

Mass-media a primit o lovitură economică şi din partea autorităţilor. În acest an, guvernul a anulat cele 3 miliarde de ruble alocate drept subvenţii presei tipărite. Înainte, banii au fost distribuiţi proporţional între beneficiari în funcţie de numărul de abonaţi.

La începutul lunii ianuarie, ministrul adjunct al Comunicaţiilor, Alexei Volin a spus că jumătate din instituţiile de presă tipărită ar trebui să se închidă până la sfârşitul acestui an, în timp ce preţurile de vânzare cu amănuntul a unor publicaţii ar putea creşte cu 30-50 %. Volin crede că doar nişte măsuri de urgenţă ar putea rezolva situaţia. El nu a exclus posibilitatea ca interdicţia privind publicitatea tutunului şi alcoolului ar putea fi anulată. În cazul în care legislatorii resping această opţiune, doar sprijinul financiar din partea guvernului va fi capabil să salveze presa, a menţionat Volin.

Presa tipărită a cerut Ministerului Comunicaţiilor permisiunea de a face publicitate nu doar tutunului şi alcoolului ci şi medicamentelor disponibile pe bază de reţetă. În Rusia se tipăresc 60.000 de ziare şi reviste. Spre deosebire de ministrul adjunct al Comunicaţiilor, Alexei Volin, Asociaţia Industrială a Distribuitorilor de produse tipărite oferă o prognoză mai optimistă: conform estimărilor sale, până la 30% din publicaţiile periodice vor trebui să îşi suspende activitatea.

Opoziţie în Dumă

Membrul Dumei de Stat din fracţiunea Rusia Unită, Boris Reznik, un jurnalist profesionist în trecut, este foarte critic în ceea ce priveşte ideea de a relua publicitatea de alcool şi tutun în presa scrisă. El se îndoieşte că acestea vor primi sprijin de la Duma de Stat. "Acesta este ultimul lucru din lume care ar trebui să fie făcut", a declarat acesta pentru TASS.

Reznik consideră că guvernul trebuie să garanteze independenţa economică a mass-media, care este o condiţie obligatorie pentru libertatea de exprimare. În special, întreprinderea de Stat Poşta Rusiei,care este principalul distribuitor de produse tipărite, în opinia sa ar trebui să facă profit şi prin alte metode. Reznik nu este de acord cu pesimismul lui Volin privind dispariţia a mai multor instituţii media în acest an. "Dacă se vor lua măsuri care vor echilibra situaţia, ziarele vor supravieţui”, a menţionat deputatul.

Sondajul efectuat în luna ianuarie de către Centrul Naţional de Studii şi Opinii, WCIOM, a constatat că deşi cititorii de media online sunt în creştere, 73% dintre ruşi nu vor să renuţe la obiceiul de a răsfoi exemplare tipărite ale ziarelor şi revistelor preferate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite