Javelin – racheta americană care i-ar putea ajuta pe ucraineni împotriva ruşilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ucrainenii ar putea primi ca ajutor american redutabila armă Javelin. Foto Wikimedia
Ucrainenii ar putea primi ca ajutor american redutabila armă Javelin. Foto Wikimedia

Sistemul antitanc Javelin este una dintre cele mai temute arme din arsenalul american - şi ar putea ajunge în dotarea forţelor ucrainene care se luptă cu rebelii din Doneţk. Un astfel de lansator de rachete poate distruge ţinte aflate la 2.500 de metri, ceea ce ar constitui un avantaj net în confruntările din estul Ucrainei.

La începutul acestei săptămâni cotidianul Wall Street Journal anunţa că este posibil ca la Casa Albă să fie luată o decizie privind furnizarea de armament letal armatei ucrainene. Deocamdată nu a fost luată nici o decizie în acest sens, însă subiectul urmează să fie analizat în cursul acestei săptămâni.

Portalul moscovit Sputnik a citat Ministerul de Externe al Rusiei, care susţine că dacă Statele Unite vor furniza armament letal forţelor ucrainene, acest lucru va constitui o încălcare a acordului încheiat la Geneva pe 17 aprilie 2014 între Rusia, Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Promisiunea americană

Pe 18 decembrie 2014, preşedintele SUA Barack Obama a semnat Actul pentru Sprijinirea Libertăţii Ucrainei care prevede un ansamblu de măsuri destinate ajutării Ucrainei în faţa agresiunii ruse. Documentul semnat de Obama prevede că este autorizată ”transmiterea articolelor, serviciilor şi pregătirii militare către Guvernul Ucrainei în scopul combaterii armamentului ofensiv şi restabilirii suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, inclusiv transmiterea de armament şi muniţii anti-tanc”. Conform presei americane ar fi vorba de sisteme FGM-148 Javelin, cea mai modernă armă anti-tanc din dotarea armatelor occidentale

Rachetă la purtător

Sistemul Javelin constă dintr-un tub lansator, mecanismul de ochire şi o rachetă. Este o armă ultra-modernă, uşoară şi compactă pentru forţa de distrugere pe care o are. Un sistem Javelin este deservit de obicei de doi militari – însă este de ajuuns un singur om pentru a lansa o astfel de rachetă. Proiectilul pleacă din tubul de lansare fără să aibă un recul sau o flacără mare, motorul principal al rachetei aprinzându-se la o distanţă de circa 100 de metri – ceea ce face dificil pentru inamic să identifice locul de unde a fost lansată racheta.

Proiectilul Javelin se deplasează spre ţintă cu o viteză de 1.000 de kilometri pe oră, fiind capabil să distrugă orice fel de tanc sau vehicul blindat, amplasamente fortificate sau elicoptere care zboară la altitudini sub 200 de metri. Atunci când este lansată împotriva unui tanc sau a unui vehicul blindat, racheta Javelin abordează partea superioară a blindajului, care de obicei este mai subţire. Rachetele Javelin au un focos dublu care îi permite să angajeze inclusiv blindajele reactive. De asemenea, rachetele Javelin dispun de un sistem de ochire şi ghidare în spectrul infraroşu. Sistemul Javelin este unul scump – tubul lansator şi sistemul de ochire costă aproximativ 200.000 de dolari, iar o rachetă costă 80.000 de dolari.

Bătălia de la Debecka

Sistemul Javelin şi-a dovedit eficienţa pe 6 aprilie 2003 în timpul bătăliei de la Debecka din Irak. Cu ajutorul acestui sistem, 26 de militari americani au oprit înaintarea unei companii motorizate irakiene însoţite de patru tancuri. În cursul schimbului de focuri care a durat patru ore şi jumătate, soldaţii americani au distrus 2 tancuri T-55, 8 transportoare blindate şi 4 camioane. Nici unul dintre soldaţii americani nu a fost rănit.

În cazul în care militarii ucraineni ar fi dotaţi cu astfel de sisteme capabile să lovească şi să distrugă ţinte blindate sau amplasamente fortificate aflate la distanţe de peste 2 kilometri, aceştia ar obţine un avantaj major faţă de insurgenţii pro-ruşi din regiunea Doneţk. 

Buget pentru Ucraina

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, propune în proiectul de buget pe anul 2016 fonduri de 117 milioane de dolari pentru contracararea acţiunilor "agresive" ale Rusiei în Ucraina şi 51 de milioane de dolari pentru blocarea activităţilor "destabilizatoare" contra Republicii Moldova şi Georgiei, transmite Mediafax.

"Ca reacţie la acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse şi la tentativele de exercitare de presiuni asupra opţiunilor de politică externă şi internă ale statelor vecine, proiectul de buget include propuneri de susţinere politică, economică şi militară a aliaţilor din cadrul NATO şi a ţărilor partenere din Europa", explică Preşedinţia Statelor Unite.

"Proiectul de buget prevede fonduri suplimentare de 117 milioane de dolari pentru contracararea acţiunilor agresive ale Rusiei în Ucraina şi 51 de milioane de dolari pentru blocarea presiunilor ruse şi a activităţilor destabilizatoare împotriva Republicii Moldova şi Georgiei", subliniază Casa Albă.

"Aceste forme de asistenţă vor susţine eforturile de consolidare a democraţiei şi a bunei-guvernări, serviciile de securitate, consolidarea statului de drept şi măsurile anticorupţie, precum şi integrarea europeană, comerţul şi securitatea energetică", precizează Preşedinţia SUA. Preşedintele Barack Obama a propus luni Congresului SUA un proiect de buget de 4.000 miliarde dolari pentru anul fiscal 2016.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite