Guvernul Republicii Moldova a pierdut două dosare la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat hotărârile Rimschi contra Moldovei şi Silvestru contra Moldovei, obligând conducerea ţării să le achite reclamanţilor despăgubiri de 9 mii de euro pentru prejudiciile cauzate, transmite IPN.

Asociaţia Juriştii pentru Drepturile Omului informează că în cauza Rimschi contra Moldovei reclamant este Valentin Rimschi, arestat la 21 iulie 2009 sub acuzaţia de fabricare şi punere în circulaţie a semnelor băneşti false. Mandatul de arest a fost prelungit de mai multe ori şi de fiecare dată motivele invocate au fost că reclamantul este suspectat de o infracţiune gravă, pasibilă de pedeapsă mai mare de 15 ani. La 30 ianuarie 2012, reclamantul a fost condamnat, fiind stabilită pedeapsa închisorii 12 ani.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat, în unanimitate, că reclamantul a fost ţinut în detenţie 30 de luni pe aceleaşi motive. Aparent motivarea detenţiei se limita la parafrazarea motivelor prevăzute în Codul de procedură penală, fără o explicaţie cum motivele respective sunt aplicabile speţei reclamantului. Instanţele naţionale nu au explicat de ce au considerat că reclamantul poate să se ascundă şi nici nu au explicat cum acesta putea să manipuleze probatoriul după mai mult de doi ani de la începerea procedurilor. Curtea a concluzionat că detenţia reclamantului a fost excesiv de lungă şi nu s-a bazat pe motive suficiente şi relevante. Curtea a dispus acordarea despăgubirilor de 3 mii de euro reclamantului pentru prejudiciul moral cauzat.

În cauza Silvestru, reclamant este Sergiu Silvestru, arestat în aprilie 2008 pentru viol agravat şi maltratarea unei femei. La 29 decembrie 2009, reclamantul a fost găsit vinovat, fiind stabilită pedeapsa închisorii. În perioada 30 aprilie 2008 şi 6 septembrie 2010 reclamantul a fost deţinut în Penitenciarul nr. 13, unde potrivit lui condiţiile de detenţie erau proaste, în particular, celulele erau suprapopulate, murdare, alimentaţia de calitate proastă şi că nu a beneficiat de asistenţă medicală corespunzătoare. În faţa Curţii reclamantul s-a plâns de condiţiile de detenţie şi de lipsa asistenţei medicale corespunzătoare în Penitenciarul nr. 13. Curtea a notat că Guvernul nu a prezentat probe că au avut loc îmbunătăţiri considerabile în penitenciarul respectiv. Curtea a decis acordarea a 5500 de euro reclamantului cu titlu de prejudiciu moral şi 500 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite