Guvernul explică de ce au fost reluate achiziţiile de energie electrică de la Cuciurgan: Este un pas în direcţia reintegrării ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

După ce Guvernul a fost învinuit de unii experţi de înţelegeri obscure şi lipsa unui concurs când a decis reluarea achiziţiilor de energie electrică de la Cuciurgan, autorităţile de la Chişinău afirmă că a fost un pas în direcţia reintegrării ţării, prin revenirea la vechile contracte în domeniul energetic, după ce o scurtă perioadă Republica Moldova a exportat energie electrică doar din Ucraina.

„Unii văd achiziţiile de energie electrică de la Cuciurgan ca o formă economică de a sprijini regimul separatist de la Tiraspol. Alţii, dimpotrivă, consideră drept o susţinere a locuitorilor din stânga Nistru, care sunt şi ei cetăţenii Republicii Moldova. Revenirea la Cuciurgan se înscrie în măsurile întreprinse pentru sporirea încrederii locuitorilor din regiune în Guvernarea de la Chişinău. Prin acest pas noi am depăşit agravarea situaţiei în relaţiile cu Transnistria”, a declarat Ion Stăvilă, ambasador cu misiuni special al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în cadrul emisiunii „Moldova în direct”, de la postul public de televiziune.

Declaraţii similare a făcut şi viceprim-ministrul Reintegrării, Gheorghe Bălan: „Nu suntem interesaţi în formarea unui colaps care ar destabiliza şi mai mult  situaţia. Noi trebuie să restabilim încrederea şi să atragem şi mai mult populaţia din stânga Nistrului. Guvernarea de la Chişinău trebuie să fie atractivă pentru locuitorii din Transnistria”.

Fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, consideră că nu era obligatorie reluarea achiziţiilor de energie electrică de la Cuciurgan pentru soluţionarea diferendului transnistrean. “Nu văd nicio cauzalitate. Chişinăul trebuie să-i facă pe transnistreni să accepte realităţile. Trebuie să-i încurajăm pe agenţii economici care s-au înregistrat în dreapta Nistrului şi desfăşoară o activitate legală şi să-i taxăm pe acei care desfăşoară activităţi ilegale, inclusiv de contrabandă, profitând de regimul separatist”, a spus ex-ambasadorul.

Amintim că de la 1 aprilie 2017, Guvernul a anunţat că nu mai cumpără energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, dar de la staţiile energetice ucrainene. 

În urma unei licitaţii, la care Moldova a avut de ales între oferta Centralei de la Cuciurgan (deţinută de compania gigant din Rusia Inter RAO EES) şi „DTEK Trading” (Ucraina, deţinută de omul de afaceri ucrainean Rinat Ahmetov), Chişinăul, prin intermediul SA Energocom a pledat pentru oferta părţii ucrainene, încheind un contrat pe perioada 1 aprilie 2017 - 31 martie 2018.

„Oferta SA „Energocom” a fost agreată de operatorii reglementaţi datorită preţului mai avantajos oferit – 50,2 de dolari pentru 1 MWh. Centrala de la Cuciurgan, în prima rundă de negocieri a propus preţul de 58,5 dolari pentru 1 MWh, diminuându-l în cea de-a doua rundă până la 54,4 de dolari”, se spune într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei de la Chişinău.

Regiunea transnistreană risca să aibă pierderi economice considerabile, din cauza faptului că Republica Moldova urma să nu mai procure, cel puţin pe perioada unui an, energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, fapt ce îngrijora Tiraspolul. 

Centrala de la Cuciurgan este cea mai mare întreprindere de pe teritoriul regiunii, dar şi unul dintre agenţii economici care contribuie cel mai mult la bugetul Transnistriei prin plata de impozite. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite