Guvernul caută bani pentru transferarea depozitelor în valută din băncile furate. „Iniţiativa ar putea băga Republica Moldova în faliment”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Finanţelor identifică resurse pentru a acoperi cheltueilile de trasnfer a depoztelor în valută din băncile furate FOTO. Adevărul
Ministerul Finanţelor identifică resurse pentru a acoperi cheltueilile de trasnfer a depoztelor în valută din băncile furate FOTO. Adevărul

Ministerul Finanţelor din Republica Moldova vrea să modifice Legea privind datoria publică şi garanţiile de stat. Autorităţile intenţionează să plaseze pe piaţa internă valorile mobiliare de stat şi în valută străină, nu doar în moneda naţională, pentru a reduce deficitul bugetar, dar şi pentru a asigura mecanismul de transfer al depozitelor în valută de la băncile furate în alte bănci. Experţii susţin că proiectul prezintă mai multe riscuri.

Potrivit proiectului prezentat de Ministerul Finanţelor, iniţiativa a fost elaborată în contextul în care sunt necesari bani pentru a acoperi cheltuielile bugetare, dar şi pentru „realizarea mecanismului de transfer a depozitelor în valută străină din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, în cazul lichidării acestora, în alte bănci”.

Ministerul Finanţelor: modificarea va atrage mai mulţi investitori

Astfel, autorităţile susţin că modificarea Legii cu privire la datoria sectorului public, garanţiile de stat şi recreditarea de stat prin posibilitatea plasării valorilor mobiliare de stat în valută străină va atrage mai mulţi investitori. Prevederile relevă faptul că persoanele fizice sau juridice din Republica Moldova şi din străinătate, care deţin valută vor putea cumpăra titluri de stat. „Expunerea la riscul valutar al portofoliul datoriei de stat în cadrul emisiunii valorilor mobiliare de stat în valută străină vor fi luate în calcul la elaborarea cadrului bugetar pe termen mediu pe anii 2014-2016”, se arată în nota informativă a proiectului.

Experţii susţin că măsura este una eficientă şi bună pentru a acumula mai mulţi bani la Bugetul de Stat, însă este dificil să fie aplicată în condiţiile Republicii Moldova, iar proiectul ar ridica mai multe semne de întrebare decât ar oferi răspunsuri. 

„Sunt create premize ca datoria să crească şi mai mult”

Economistul Gheorghe Costandachi afirmă că impactul ar fi unul pozitiv dacă Republica Moldova ar avea o perspectivă clară privind posibilitatea de răscumpărare a acestor valori mobiliare de stat. În acelaşi timp, expertul economic susţine că nu este clar nici care vor fi dobânzile la care vor fi plasate valorile mobilare de stat în valută, rata acestora de piaţă fiind de 30%. „Cu o dobândă mai mare de 10-15% şi o perioadă de răscumpărare de 5-10 ani, Ministerul Finanţelor ar putea ajunge în incapacitatea de a răscumpăra aceste hârtii de valoare. Însă cu o dobândă mai mică, aceste valori mobiliare de stat nu vor fi atractive pentru investitori. Astfel, sunt create premize ca datoria să crească şi mai mult, iar Republica Moldova să ajungă în faliment”, a comentat Gheorghe Costandachi.

„Drăguţanu a minţit”

Potrivit economistului, documentul scoate la iveală ceea ce de fapt a fost ascuns de autorităţi în cazul băncilor furate - comisionul prevăzut la transferul depozitelor. „Dorin Drăguţanu a declarat că depozitele din băncile furate au fost răscumpărate, însă acest proiect demonstrează că guvernatorul a minţit. Pentru transferul depozitelor de la băncile devalizate în alte bănci va fi achitat un comision de cel puţin 7-10% din suma transferată. Nicio bancă nu va accepta preluarea depozitelor fără acest comision. Costul acestor transferuri va fi acoperit anume din plasarea valorilor mobiliare de stat. Această sumă va fi, de asemenea, inclusă în datoria de stat, care va fi finanţată din banii noştri, ai cetăţenilor”, a precizat expertul economic.

Costandachi mai spune că iniţiativa Ministerului Finanţelor este una întârziată, iar termenul de trei luni pentru aprobarea actelor normative necesare pentru implementarea acestei legi este unul foarte scurt, de aceea acest obiectiv pare imposibil de realizat.

Menţionăm că guvernatorul Dorin Drăguţanu a declarat recent că din cele 15,2 miliarde de lei acordate ca garanţie de stat celor trei bănci (BEM, Banca Socială şi Unibank), Banca Naţională a alocat băncilor furate circa 13,8 miliarde de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite