Generalul moldo-ucrainean fabrica legitimaţii de falşi ziarişti cu vize în spaţiul Schengen FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Gaichuk a fost dus în cătuşe prin instanţele din Iaşi
Valeriu Gaichuk a fost dus în cătuşe prin instanţele din Iaşi

Valeriu Gaichuk, generalul moldo-ucrainean trimis ieri în judecată de DIICOT Iaşi, ar fi acreditat diferite persoane ca jurnalişti cu scopul de a le facilita accesul în UE. Pe lista falşilor ziarişti se află cetăţeni din Republica Moldova, Ucraina şi chiar din Panama, care îi plăteau militarului 5.000 de euro în schimbul actelor.

Potrivit procurorilor, Valeriu Gaichuk ar fi pus bazele afacerii în decembrie 2010, când şi-ar fi deschis şi două companii fictive.

Apărea ca redactor-şef

Astfel, în acte, generalul figura ca director al ITR Europe TV Channel Corp, care trebuia să recepţioneze mai multe posturi de televiziune din Rusia şi Ucraina, cărora trebuia să le retransmită programele prin cablu în ţări din Uniunea Europeană, şi al The European News & Time Corp.

Ambele firme ar fi avut reşedinţa în Panama şi sediul la Bruxelles. De asemenea, apărea ca redactor-şef al publicaţiei international social & political magazine The President. Prin ITR Europe TV Channel Corp ar fi încercat să acrediteze mai mulţi falşi jurnalişti.

Cu fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor  Iușcenko / Sursa foto: flickr.com Cu patriarhul Rusiei / Sursa foto: flickr.com Valeriu Gaichuk/ Sursa foto: flickr.com

Dă click pe imagini pentru a vedea foto cu Valeriu Gaichuk!


„Sub imaginea unei companii de presă, Gaichuk Valerii urmărea să obţină pentru sume de aproximativ 5.000 de euro vize de acces în Spaţiul Schengen“, se precizează în rechizitoriul procurorilor DIICOT Iaşi.

Trimişi până în Ungaria

Contra sumei de bani, Gaichuk s-ar fi angajat să obţină „clienţilor“ o acreditare ca membru al Uniunii Jurnaliştilor din Ucraina.  Astfel, s-ar fi angajat să obţină acte în care persoana interesată figura ca jurnalist sau colaborator de presă la ITR Europe TV Channel, iar apoi urma să obţină vize pentru intrarea în spaţiul Schengen în calitate de corespondent.

Arsenalul generalului arestat pentru fraude bancare: 30 de carduri într-un buzunar FOTO

„În funcţie de ţara în care solicitantul urma să se stabilească, inculpatul Gaichuk urma să obţină acte de închiriere a unui spaţiu de birou ca sediu care să dovedească că ITR Europe TV Channel desfăşura activităţi de presă în ţara respectivă“, susţin procurorii DIICOT. În iulie 2011, Gaichuk a cerut Ambasadei Ungariei din Ucraina, în numele ITR Europe TV Channel, vize Schengen pentru trei „jurnalişti“, motivând că trebuie să se deplaseze în spaţiul Uniunii Europene. De asemenea, fostul general a cerut şi o viză pentru Ucraina pentru un cetăţean din Panama care ar fi trebuit să „realizeze materiale video la Kiev“.

„Ziarişti“ în stand-by

La percheziţia informatică anchetatorii au găsit mai multe copii după legitimaţiile unor presupuşi junalişti, iar pe mailul acestuia mai multe copii după actele de identitate a unor persoane.

Procurorii ieşeni l-au trimis în judecată însă pe Gaichuk pentru infracţiunile săvârşite pe teritoriul României. Valeriu Gaichuk, alături de Konstantin Ossipov (42 de ani), om de afaceri israelian şi basarabeanul Vitalie Matei (37 de ani) sunt anchetaţi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani, iniţiere sau constituire de grup infracţional organizat. Aceştia ar fi încercau să scoată un milion de euro dintr-o bancă din centrul Iaşiului, în decembrie 2011.

 Ossipov Konstantin, 42 de ani, Gaichuk Valeriu (mijloc), 54 de ani, şi Matei Vitalie, 37 de ani

Reţeaua ar fi spart conturile de internet banking a unor firme din Italia şi SUA şi ar fi transferat bani în conturile unei firme pe care au înfiinţat-o în Iaşi. Cei trei inculpaţi au mers la o sucursală CEC Bank din Iaşi şi au încearcat să scoată 400.000 de euro. În acest sens au transferat sumele de 400.000 de euro din contul firmei din Torino şi 952.800 de dolari din contul firmei din SUA", susţin anchetatorii. 

Însă o bancă din Italia a făcut o cerere de returnarea celor 400.000 de euro banilor, iar aceştia n-au mai fost retraşi. Ulterior reţeaua a încercat să retragă 952.800 de dolari. Banca i-a amânat pe cei trei bărbaţi şi a anunţat oamenii legii. Astfel, aceştia au fost arestaţi. Cei trei susţin că sunt nevinovaţi.

Citiţi şi:
EXCLUSIV Director al unei televiziuni „europene", generalul ucrainean Valeriu Gaichuk a fost reţinut de DIICOT (FOTO)

Generalul moldo-ucrainean suspectat că a transferat ilegal un milion de euro a fost trimis în judecată

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite