GALERIE FOTO Poduri de corupţie peste Prut
0Peste 100 de percheziţii au fost efectuate şi zeci de poliţişti de frontieră şi vameşi sunt audiaţi de procurorii anticorupţie din Moldova şi cei din România în mai multe cazuri de corupere pasivă descoperite la posturile vamale Leuşeni şi Albiţa.
32 de vameşi şi poliţişti de frontieră sunt în arestul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi peste 80 de percheziţii au avut loc ieri, în Moldova, în urma unei acţiuni comune a autorităţilor judiciare de pe ambele maluri ale Prutului, în punctele de trecere a frontierei de la Albiţa şi Leuşeni.
Mascaţii au intervenit în forţă în cele două puncte vamale, de la ora 6.30, imediat după ce un vameş de la punctul Leuşeni a acceptat mita oferită de un ofiţer sub acoperire, deghizat în şoferul unei camionete ticsite cu diverse mărfuri. „Puntea de flori“ de peste Prut a fost transformată într-un veritabil pod al corupţiei, transportatorii de mărfuri fiind „taxaţi“ de vameşii şpăgari.
„Şoferii plăteau dijma atât vameşilor de la postul românesc Albiţa, cât şi celor de la Leuşeni, într-un singur transport. Câteodată, vameşii noştri şi cei de la Albiţa percepeau această dijmă alternativ, de la un transport la altul. În funcţie de cât de importantă era marfa sau de cât de încărcat era vehiculul, şoferii plăteau până la 200-300 de euro, în diverse valute“, a precizat şeful interimar al Procuraturii Anticorupţie, Eduard Harunjen. Acesta a adăugat că ancheta privind activităţile ilegale de la punctul de trecere a frontierei Leuşeni a început în luna mai.
Prin mita primită, vameşii le „ofereau“ şoferilor opţiunea de a trece rapid formalităţile vamale, pe baza unor declaraţii pe propria răspundere, în locul unei proceduri mai drastice care ar fi implicat scoaterea şi inventarierea tuturor mărfurilor din camionetă, precum şi dezasamblarea vehiculului. „Deoarece este vorba de o acţiune transfrontalieră, a fost încheiat un acord de colaborare pe această cauză cu Direcţia Naţională Anticorupţie din România, la iniţiativa noastră, fiind creat un grup mixt de urmărire penală şi de investigaţii speciale“, a mai spus Harunjen.
Potrivit şefului Poliţiei de Frontieră, Dorin Purice, în acest dosar erau vizaţi şase suspecţi principali, care ar fi permis transferul ilegal de mărfuri în ambele sensuri de trecere ale punctului vamal Leuşeni. „Anterior am avut un schimb de informaţii între securitatea internă a Poliţiei de Frontieră şi CNA şi ieri dimineaţă au avut loc descinderile. Au fost percheziţii în birourile Poliţiei de Frontieră, dar şi la domiciliile unor colaboratori. Sunt planificate şi alte acţiuni de amploare“, a declarat Purice.
Mită ascunsă în podul vămii
În urma descinderii de la Vama Leuşeni, anchetatorii de la CNA au găsit banii estorcaţi, ascunşi în plafoanele false ale punctului vamal, printre dosare sau în coşurile de gunoi. Percheziţiile nu s-au oprit însă aici. Investigatorii au intrat şi în locuinţele şi-n maşinile a 53 de vameşi şi poliţişti de frontieră, unde-au găsit peste 100.000 de lei moldoveneşti (aproximativ 25.000 de lei) şi mai multe zeci de mii de euro, care n-au putut fi justificate de către funcţionarii anchetaţi.
Reţeta frăţească de împărţire a mitei între vameşii români şi cei basarabeni
„În cadrul percheziţiilor au fost depistate zeci de mii de euro, dolari şi alte valute străine. Acţiunile de urmărire penală vor fi finalizate în cel mai scurt timp. Urmează ca procurorii să se expună în maxim 72 de ore asupra vinovăţiei persoanelor reţinute şi să dăm o apreciere juridică a faptelor fiecăruia în parte“, a precizat şeful Direcţiei urmărire penală din cadrul CNA, Bogdan Zumbreanu.
„În funcţie de cât de importantă era marfa sau de cât de încărcat era vehiculul, şoferii plăteau până la 200-300 de euro, în diverse valute“ - Eduard Harunjen, şef interimar la Procuratura Anticorupţie
Bănuiţii sunt cercetaţi penal pentru corupere pasivă şi, în cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, riscă până la 7 ani de închisoare, amendă de până la 60.000 de lei moldoveneşti şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen cuprins între 2 şi 5 ani.
Foto
Anchetatorii nu au dat niciun nume, invocând protecţia datelor cu caracter personal. „Sunt vizaţi colaboratori care au peste 20 de ani în sistemul vamal, dar şi vameşi cu o activitate de doi-trei ani. Cea mai mare funcţie deţinută de către cei vizaţi este şeful de tură de la vama Leuşeni“, a spus Zumbreanu.
Pe toată durata percheziţiilor, în punctele vamale Albiţa şi Leuşeni circulaţia rutieră a fost suspendată pe ambele sensuri de trecere a frontierei. În jurul orei 11.00 a fost redeschis punctul de la Leuşeni, iar vama românească şi-a reluat activitatea abia după-amiază.
Vameşii de la Albiţa, în colimatorul DNA
Tot ieri dimineaţă, procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) au făcut 27 de percheziţii la domiciliile mai multor angajaţi vamali din judeţele Iaşi şi Vaslui. La sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui au fost aduşi 32 de angajaţi ai Vamei Albiţa, pentru audieri. Potrivit DNA, a fost începută urmărirea penală faţă de 23 de persoane, dintre care 19 vameşi şi patru poliţişti de frontieră.
Comunicatul DNA precizează că erau „taxate“ transporturile de colete expediate, prin tranzitarea României, din Italia spre Republica Moldova sau în sens invers.
Pe lista românilor învinuiţi de DNA în dosarul de corupţie de la Vama Albiţa se regăseşte inspectorul vamal Magdalena Maria Coşniţă, cumătră cu deputatul PSD Adrian Solomon. Un alt nume notoriu peste Prut este cel al Cristinei Gânju, fosta şefă a Vămii Iaşi.
Ancheta din România este condusă de procurorul ieşean Eva Emilian, de la DNA Iaşi, fiind catalogată de avocaţii contactaţi de „Adevărul“ ca fiind „perfectă“. Astfel, la dosar ar exista înregistrări video care demonstrează implicarea vameşilor români în faptele de corupţie, ancheta fiind începută încă din vara anului 2012. Tot de atunci, un investigator sub acoperire a fost infiltrat în Vama Albiţa pentru obţinerea de informaţii.
Procesul şpăgilor de la vama Moraviţa începe după mai bine de un an de la descinderile cu elicoptere
UPDATE Şeful Vămii Călăraşi, scos din casă de mascaţi. Ion Voicu, dus la birou pentru percheziţii
Contrabanda cu ţigări le dă bătăi de cap poliţiştilor din Caraş-Severin