Fraţii Google. Doi moldoveni şi-au împlinit visul şi au cele mai râvnite locuri de muncă din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel în ospeţie la fratele său Nicolae, în Kirkland, SUA FOTO: ARHIVA PERSONALĂ
Daniel în ospeţie la fratele său Nicolae, în Kirkland, SUA FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

Daniel (21 de ani ) şi Nicolae Mogoreanu (27 de ani) sunt doi fraţi din Chişinău care au reuşit să ajungă printre cei opt basarabeni angajaţi în birourile cunoscutei corporaţii americane.

Fraţii Mogoreanu sunt pasionaţi din copilărie de calculatoare şi programare, iar munca la Google era un vis ce le părea irealizabil. „Folosesc serviciile acestei companii de ani de zile, dar nu-mi imaginam că voi lucra cândva acolo“, îşi începe istoria Nicolae. „Când am început studiile universitare, să ajung la Google devenise deja un scop. Cred că e visul tuturor celor care activează în domeniul tehnologiilor informaţionale. Acum cinci ani, când fratele mai mare a plecat să lucreze pentru Microsoft, am decis că-i voi urma exemplul“, spune Daniel.

„Nu e nevoie de miracole“

Pentru Nicolae totul a început la Liceul „Mircea Eliade“ din Chişinău, unde a avut parte de un profesor de matematică ce i-a insuflat pasiunea pentru cifre. A participat la şase ediţii ale Şcolii de Vară de Informatică, ce reunea pentru două săptămâni circa 150 de elevi şi 15 profesori. Anume acolo a deprins bazele programării. După ce a absolvit Facultatea de Matematică Aplicată la Universitatea de Stat din Moldova, a plecat în SUA. În octombrie 2007 era la interviu pentru un post la Microsoft.

După trei ani de muncă în funcţia de inginer software, Nicolae a revenit la visul său mai vechi şi a aplicat pentru Google. „Interviul de angajare a fost unul dintre cele mai grele examene din viaţa mea. Nu se baza pe tehnologii sau limbaje de programare concrete, ci mai mult pe cunoştinţe obţinute la universitate: algoritmi şi structuri de date“, explică tânărul subtilităţile interviului. Au contat şi calităţile personale, pentru că Google caută oameni motivaţi, activi, care vor să facă lumea mai bună. Nu întâmplător deviza companiei este: „Don’t be evil“ („Nu fi rău“, din engleză).

nicolae mogoreanu

 Lui Nicolae Mogoreanu i s-a propus să lucreze la Facebook

E de trei ani în marea echipă multinaţională. Acum munceşte la proiectul Google Computer Engine, care oferă calculatoare virtuale. Acestea rulează pe aceeaşi infrastructură ca şi serviciile Google Search şi Gmail. Ridică 200.000 de dolari pe an, un salariu mediu la Google. Deşi a parcurs un drum lung până la jobul de vis, Nicolae spune că nu e nevoie de miracole pentru a fi angajat la Google sau Microsoft. „Şcoala din Moldova şi insistenţa personală te ajută să răzbaţi oriunde îţi doreşti“, ne asigură el.

Cu forţe proprii, pe urmele fratelui

Recent a fost angajat la Google şi fratele mai mic, Daniel, care încă e student la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, la Facultatea de Matematică şi Informatică. A fost şi el un licean exemplar, participant şi premiant la olimpiade naţionale şi internaţionale la matematică, informatică şi fizică. Totuşi, Daniel crede că nu e nevoie să fii geniu sau olimpic ca să te înscrii în cursa pentru un job la Google.

„Să trimiţi un CV la ei nu este deloc greu. Dar pentru a accede în companie e nevoie de cunoştinţe temeinice şi noroc“, spune Daniel. Te ajută mult dacă ai o recomandare din partea cuiva care deja e angajat acolo. Deşi putea să apeleze la fratele său, Dan a făcut totul singur. A trimis CV-ul, iar în câteva săptămăni a primit un răspuns de la un recrutor Google, care s-a arătat interesat de rezultatele olimpice ale tânărului.

daniel mogoreanu

Daniel (stânga) a participat la multe olimpiade naţionale şi internaţionale

Peste o bucată de timp, a fost invitat în Marea Britanie, la sediul din Londra al companiei, pentru interviul de angajare. De fapt, a trebuit să treacă cinci probe într-o zi – trei interviuri a câte 50 de minute fiecare, cu oameni diferiţi, şi două teste scrise, ca la olimpiadă. A trebuit să scrie un cod de programare, să rezolve probleme, iar întrebările tehnice deveneau tot mai grele, până când nu mai ştia ce să răspundă. „Aşa mi-au testat limita cunoştinţelor pentru a înţelege ce capacităţi am. Am trecut şi nişte teste ce arată nivelul de creativitate“, îşi aminteşte Daniel.

„În majoritatea companiilor pe care le ştiu, oamenii sunt recrutaţi pentru un post anumit. Cei de la Google fac altfel: angajează oameni, văd ce pot face aceştia, apoi le găsesc de lucru după posibilităţi şi aptitudini“, explică tânărul.

Va ridica 10.000 de euro lunar

Daniel a putut să-şi aleagă domeniul şi a optat să lucreze cu Android, însă echipele care elaborează astfel de aplicaţii se află doar la sediul central Google din Mountain View, California, în regiunea Silicon Valley. Tot acolo îşi au sediul Mozilla şi Symantec.

job google

În biroul de la Zurich, cei care doresc pot lucra în linişte înconjuraţi de verdeaţă/ FOTO: BUSINESSINSIDER.COM

„Ca să pot merge acolo la muncă aveam nevoie de Green Card, care se face în decurs de opt luni după absolvirea universităţii. Asta însemna mult timp pierdut. Pentru a te angaja în Europa procedura e mult mai simplă. De aceea am ales oraşul Zurich din Elveţia, în care se află unul dintre cele mai mari oficii din Europa. Am profitat de faptul că la Google poţi alege să lucrezi unde vrei odată ce eşti acceptat“, susţine tânărul.

Să trimiţi un CV la ei nu e deloc greu. Dar pentru a accede în companie e nevoie de cunoştinţe temeinice şi noroc. Daniel Mogoreanu, student Frica este cel mai mare inamic al succesului. Să ajungi să lucrezi la Google este mult mai uşor decât pare. Nicolae Mogoreanu, inginer de software la Google

Urmează să-ţi înceapă slujba în august şi va lucra pentru Gmail sau Google+, într-o echipă de profesionişti, de la care spune că poţi să înveţi multe, dar şi să „furi“ meserie. „Voi avea noroc şi de ramp up period, o perioadă de acomodare şi învăţare, în care voi fi şi plătit. Google îşi permite să caute potenţial în oameni fără experienţă, ei investesc în tineri pentru ca aceştia să le aducă profit pe viitor“, menţionează Daniel.

Va ridica aproximativ 10.000 de euro lunar – salariul plus bonusuri. Compania îi va oferi 3.000 de dolari chiar în prima zi, precum şi cazare gratuită pentru primele două luni de adaptare. După câţiva ani la Zurich, va putea opta pentru o slujbă la sediul din SUA şi va face ceea ce-şi dorea de la început: aplicaţii pentru Android.

Fraţii Mogoreanu îi îndeamnă pe semenii lor din Moldova să fie mai îndrăzneţi, să persevereze şi să-şi urmeze visele. „Frica este cel mai mare inamic al succesului. Să ajungi să lucrezi la Google este mult mai uşor decât pare“, afirmă Nicolae.

job google

Oficiul Google din Zurich abundă în zone de agrementFOTO: BUSINEssinsider.com

Biliard şi masaj la birou

Angajaţii Google pot fi invidiaţi de oricine pentru condiţiile de la birou. Compania se străduieşte să creeze o atmosferă plăcută pentru angajaţi, ca aceştia să nu aibă alte griji decât de a-şi face bine munca. Locurile de lucru constituie doar 30% din spaţiu, restul e ocupat de: paturi, saloane de masaj, săli de forţă, mese de ping-pong, de biliard.

„Munca este îmbinată cu distracţiile, angajaţii sunt încurajaţi să socializeze. Sunt organizate jocuri şi ieşiri seara la bar. O dată pe an mergem cu toată echipa pe vreo două zile la odihnă. De când lucrez, am fost de două ori la schiuri în Whistler şi o dată în Las Vegas“, menţionează Nicolae Mogoreanu.

Deşi au o ierarhie oficială, relaţiile cu managerii nu sunt încordate, fiind greu sa deosebeşti un director de un programator de rând. Nicolae spune că la început i s-a părut neobişnuită această lipsă de diferenţiere. „Acum însă mi-ar părea straniu să fie altfel“, afirmă tânărul.

job google

Mulţi se întreabă dacă angajaţii Google lucrează vreodată. Se pare că da!/ FOTO: BUSINESSINSIDER.COM

Opt moldoveni la Google

Anual, la Google sunt trimise 300.000 de CV-uri de către programatori  din întreaga lume, care speră să fie angajaţi. În prezent, corporaţia Google are 54.000 de angajaţi în birourile din toată lumea, dintre care doar opt sunt moldoveni.

„Pe trei dintre conaţionalii noştri de la Google îi ştiu înca din Moldova, de la şcolile de vară de informatică. În regiunea Pacific Northwest a SUA sunt mulţi moldoveni care lucrează în domeniul IT. Am un prieten la Microsoft, altul la SalesForce. De Paşte se adună peste o sută de oameni originari din Moldova şi dăm o petrecere frumoasă, ca acasă“, spune Nicolae Mogoreanu.

Cum s-a dezvoltat imperiul Google

Compania fondată de Larry Page şi Sergey Brin, doi informaticieni americani, şi-a început activitatea pe 4 septembrie 1998, devenind ulterior unul dintre cei mai mari furnizori de servicii şi produse pe Internet, din lume. Acestea includ tehnologii pentru motoare de căutare, e-mail, cloud computing, programe şi publicitate online. Pe lângă motorul de căutare cunoscut în întreaga lume, Google a lansat tot mai multe produse noi, printre care browserul Chrome şi sistemul de operare Android destinat telefoanelor mobile de ultimă generaţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite