FOTO, VIDEO Povestea grupului artistic Brio Sonores: „Prin muzică, aducem laude lui Dumnezeu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii din membrii grupului sunt încă studenţi, alţii - solişti la Opera din Chişinău FOTO: Roman Rybaliov
Unii din membrii grupului sunt încă studenţi, alţii - solişti la Opera din Chişinău FOTO: Roman Rybaliov

Îi puteţi asculta la concerte de caritate, de sărbători şi la festivaluri, dar şi în fiecare duminică la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla“ din Chişinău. Sunt nouă tineri cu voci de excepţie, reuniţi sub un nume sonor.

Piatra de temelie a grupului artistic Brio Sonores a fost pusă de Ion Brătescu, prim-maestru de cor la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu“. Pe când era student la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Ion făcea săptămânal naveta la seminarul teologic liceal din satul Zăbriceni, raionul Edineţ. Acolo i s-a propus să conducă un cor de bărbaţi şi tot la seminar i-a cunoscut pe viitorii solişti ai ansamblului. „Cu acei tineri am organizat un cor la Mănăstirea «Naşterea Domnului» din Zăbriceni. Începutul a fost dificil, fiindcă ei nu aveau studii muzicale, iar eu a trebuit să le dau primele lecţii“, povesteşte conducătorul şi producătorul grupului.

De la cor bisericesc la art group

Tenorul Constantin Paladi a intrat printre primii în acel cor. „Încă de când eram acasă, la Zăbriceni, visam să cânt într-un colectiv de bărbaţi. Dorinţa mi s-a împlinit când am ajuns în corul mănăstirii. Pe atunci nu aveam nici cea mai vagă idee de note muzicale sau partituri“, recunoaşte tânărul, astăzi student în anul I la specializarea Canto Academic.

FOTO: În fiecare dimineaţă, Brio Sonores cântă la Biserica „Sf. Tedora de la Sihla“ din Chişinău/Roman Rybaliov

brio sonores biserica

După ce seminarul s-a desfiinţat, mulţi tineri au venit la Chişinău să-şi continue studiile, însă Ion Brătescu nu voia să renunţe la ceea ce începuse la Zăbriceni. „Prin 2009, când am plămădit acest proiect, nu ştiam încă ce va ieşi. Eram entuziasmat şi le explicam băieţilor planurile mele, iar ei nu înţelegeau ce vreau de la ei“, îşi aminteşte el startul grupului. „Ion ştia ce-şi doreşte , noi însă nu prea credeam în ce spunea, până când ideile lui au început să prindă contur“, confirmă basul Ion Tucan, student în anul III la Canto Academic.

De unde vine „sunetul strălucitor“

Pentru a găsi numele colectivului, au răsfoit dicţionarul explicativ muzical şi au ales doi termeni: brio şi sonores. Dirijorul opta pentru primul, dar membrii grupului ziceau că şi celălalt e plăcut auzului. „La un moment, cineva a propus să le unim. Aşa a apărut Brio Sonores sau «Sunet strălucitor». În plus, cuvântul «brio» conţine şi primele litere ale numelui meu“, zâmbeşte Ion Brătescu.

Celor trei artişti cu care am stat de vorbă li se alătură Mihai Gandraman, Dumitru Mâţu, Veaceslav Timofti, Adrian Ţâmpău, Alexei Digore şi Valeriu Moruz. Printre ei sunt atât studenţi la Academie, cât şi solişti ai Teatrului de Operă şi Balet.

„Am găsit miezul dulce“

În patru ani de activitate, repertoriul Brio Sonores s-a îmbogăţit cu muzică populară, compoziţii italiene, franceze şi ruseşti. Artiştii spun însă că nu vor renunţa niciodată la muzica bisericească, pentru că este izvorul grupului artistic. „Tot ce am reuşit să facem până acum a fost prin muncă, dar mai ales cu ajutorul lui Dumnezeu. Prin muzică îi aducem laude şi mulţumiri pentru tot ce avem“, afirmă Ion Brătescu.

Muzica sacră este curată şi profundă, ne ajută să găsim răspunsuri la întrebările care ne frământă. Ion Brătescu conducător Brio Sonores

De un an, au o nouă carte de vizită. „Am găsit acel miez dulce care ni se potriveşte cel mai bine – pop opera, pe care vrem s-o promovăm şi la noi. În acest gen, muzica clasică este cântată cu nuanţe de estradă, iar cea uşoară – cu voce de operă“, explică fondatorul echipei.

Indiferent de gen, băieţii pun suflet în fiecare notă. „Fie un cântec popular, fie un fragment dintr-o operă, important e să-i înţelegem mesajul şi să-l transmitem publicului. Şi muzica populară, şi cea bisericească, şi opera ne hrănesc sufletele cu emoţii“, mărturiseşte Ion Brătescu.

În Brio Sonores nu există cântăreţ care să nu improvizeze în timp ce cântă. Dirijorul susţină că anume aşa fiecare dintre ei se poate manifesta. Ca un conducător exigent, însă, cere măsură în orice improvizaţie.

Mai mult decât un cor

Brio Sonores nu poate fi numit cor, întrucât un cor este format din mai mult de 24 de oameni. Băieţii îşi spun grup artistic, unde fiecare este solist. Cântecele lor sunt exprimate şi prin mişcări de dans şi o scenografie specială, unele numere fiind create în colaborare cu prima balerină Anastasia Homiţcaia.

Pentru artiştii care se află încă la început de drum, cel mai mare dar este o porţie de aplauze şi un feedback de la public. „Înseamnă mult să vedem că munca noastră nu e în zadar, ci este apreciată de publicul larg“, spune Ion Brătescu, menţionând că tot ce-au făcut până acum a fost din propriile surse materiale.

ion bratescu

FOTO: Conducătorul grupului, Ion Brătescu (la pian), este şi prim-maestru de cor la Teatrul Naţional de Operă şi Balet/Tudor Iovu

Vor cânta femeilor

În colaborare cu compozitorul italian Enrico Fabio Cortese, grupul Brio Sonores pregăteşte o piesă dedicată femeii, intitulată „Îţi voi cânta“. Anul viitor, ansamblul va sărbători cinci ani de la fondare. Băieţii promit multe surprize cu această ocazie.


 

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite