FOTO Cât ne costă pomenile de Paştele Blajinilor în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bombonierele de cristal sau cele din sticlă de Bohemia, seturile de cafea şi tacâmurile personalizate sunt în acest an darurile „must have“ de Paştele celor răposaţi.

O farfurie, o cratiţă, o cană, un prosop, câteva bucate şi o lumânare. Iată cele necesare ca să împarţi de pomană de sufletele celor răposaţi, de Paştele Blajinilor, spune tradiţia. Oamenii aleg însă pomenile în funcţie de buzunar, gusturi şi ... tendinţe. Un periplu marţea-n amiaza mare prin Piaţa Centrală din Chişinău îţi dă de înţeles ce obiecte de oferit de pomană sunt cele mai căutate.

Farfuriile obişnuite sunt dublate de vase din plastic, găleţi şi cratiţe de provenienţă dubioasă. Pe post de castron găseşti boluri de diferite forme şi culori, ulcioare şi bomboniere. Iar tradiţionalele căni sunt însoţite de ceşti de cafea, seturi de pahare şi carafe din sticlă meşteşugită cu tot felul de decoraţiuni.

Cu kitsch-ul e mai ieftin

Cum intri în piaţă, îţi sar în ochi buchetele cu flori artificiale şi colorate ţipător. Preţurile sunt variate: de la flori de specie nedefinită, la 15 lei firul, la imitaţii de crini imperiali, din pânză şi vopsea. „Sunt făcuţi la Cernăuţi. Costă mai scump fiindcă arată mai natural“, îşi justifică o vânzătoare sorcovele cu look de floare, la 40 de lei firul.

Ceva mai încolo, câteva bătrâne îşi împart rândul între o toaletă publică şi o tarabă înţesată cu coroane din flori sintetice. Aici preţurile variază între 150 şi 200 de lei, după mărinimia şi buzunarul consumatorului. „Am luat un bucheţel de flori artificiale fiindcă ţin mai mult. Le duc pentru soţul meu. Voi mai cumpăra şase farfurii şi nişte prosoape. Atâta pot anul acesta“, mărturiseşte Nadejda Petrovici, o pensionară de 62 de ani. Mulţi preferă totuşi plantele vii. Bunăoară, panseluţele - mai mici, dar mai de bun simţ - costă 10 lei ghiveciul, iar o floare cu petale negre e în jur de 70 de lei.

Văzându-ne că luăm pulsul pieţei înainte de Paştele Blajinilor, o bătrânică ne spune ce trebuie să dăm de pomană. „Un colac, un şerveţel, bomboane, biscuiţi, un ou roşu, o lumânare şi chibrituri. Toate trebuie puse pe o farfurie şi aprindem lumânarea. Dacă n-avem farfurii, le oferim într-o găleată“, ne lămureşte Olesea Covalschi, de 81 de ani, în timp ce alegea nişte vase din plastic, la o tarabă.

„La noi în sat obişnuim să facem 12 pomeni. Am cinci morţi la Chişinău şi trei la Cinişeuţi, în raionul Rezina. Am luat nişte prosoape, căni şi străchini. Am pus deoparte 1.000 de lei pentru Paştele Blajinilor, dar faţă de anul trecut preţurile au crescut cu câte 2-3 lei, la toate produsele“, susţine şi Maria Bugaesco, o contabilă din Capitală.

Ce ţi-e scris, în lingură ţi-e pus

Printre blide, ştergare, pahare, boluri de sticlă şi flori de plastic, vedeta incontestabilă a tarabelor cu pomeni pentru Blajini e Anatolie, vânzătorul ambulant care comercializează tacâmuri personalizate. Fie că te cheama Ludmila, Boris, Aliona sau Natalia, fii sigur că numele tău e gravat pe vreo lingură, cuţit sau furculiţă arse de soare. Preţurile sunt pe măsură: dai 50 de lei pentru o lingură sau un cuţit şi câte 40 de lei pentru o linguriţă sau o furculiţă. „Sunt făcute în Rusia, la Sankt Petersburg. Azi n-am vândut mare lucru, dar în alte zile am dat şi câte 50de bucăţi“, se laudă comerciantul.

Pomeni de sezon cu cristale şi tacâmuri de firmă

Moldovenii cu dare de mână îşi pot cumpăra şi veselă din cristal sau tacâmuri de firmă la preţuri pe măsură. De pildă, un platou sau un bol mic de cristal te costă 160-250 de lei. Pentru o bombonieră din sticlă de Bohemia scoţi din buzunar aproape 90 de lei. Un set de şase linguri şi şase furculiţe, de la Zepter, te costă 300 de lei, iar pentru o oală de sarmale pictată manual şi făcută, după spusele vânzătoarei, la Ungheni, dai între 100 şi 150 de lei.

Lucruri de preţ ceva mai prietenoase faţă de buzunarul tău găseşti la magazinele specializate de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, unde farfuriile costă între 10 şi 110 lei, în funcţie de mărime, pentru un set din cinci vase turceşti de depozitat mâncarea scoţi din buzunar aproape 50 de lei, cu reducere, iar pentru un set de caserole din sticlă, acoperite, plăteşti 80 de lei.

Cum se cuvine să dăm de pomană

Stareţul Mănăstirii „Sfântul Prooroc Ilie“ din Nicoreni, raionul Drochia, arhimandritul Rafail Bodiu, susţine că nu contează valoarea bănească a pomenii oferite de Paştele Blajinilor, ci gândul cu care o oferim apropiaţilor noştri sau celor nevoiaşi. „Paştele Blajinilor se face pentru amintirea tuturor celor care s-au trecut din viaţa aceasta. Pomana e milostenia, iertarea de păcate a celui care a murit şi îndreptarea omului în faţa lui Dumnezeu“, spune stareţul.

Acesta ne atrage atenţia să nu mergem la cimitir cu băuturi alcoolice tari, ca să nu cădem în patima veseliei, în loc să ne tânguim pentru cei dragi, trecuţi de pe această lume. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite