Fostă ostatică în Siria: „Sunt şanse ca femeile din Moldova şi Belarus să fie salvate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După eliberare, jurnalista Anhar Kocineva a rămas să lucreze în Siria
După eliberare, jurnalista Anhar Kocineva a rămas să lucreze în Siria

Jurnalista Anhar Kocineva din Ucraina, care a fost luată ostatică de rebelii sirieni toamna trecută şi a reuşit să fugă în martie, crede că moldoveanca şi bielorusca sunt încă în viaţă şi pot fi salvate.

Într-un interviu pentru un post de radio din Belarus, jurnalista spune că, deocamdată, răpitorii nu au înaintat cerinţe, însă, cel mai probabil, ei vor solicita bani în schimbul celor două prizoniere. „Şanse pentru salvarea lor sunt. Vor o recompensă pentru ele de aceea, cred, ele sunt vii“, consideră Anhar Kocineva.

Ea presupune că tinerele plecate ca dansatoare în Liban au fost răpite din nordul Libanului şi aduse în Siria. „Nu cred că vor fugi pentru că, din câte îmi dau seama, nu ştiu prea bine ţara şi nu cunosc bine limba arabă. Ar fi foarte complicat“, e de părere ziarista, care a rămas în Siria după eliberare. 

Anhar promite că va încerca să le ajute pe cele două captive. „Sunt acum cu armata. I-am alertat pe toţi, începem să le căutăm. Ştiu cu aproximaţie pe unde se află şi ce se întâmplă. Ştim ce urmează de făcut“, dă asigurări jurnalista din Ucraina, care este de partea preşedintelui sirian Bashat al-Assad.

Anul trecut în octombrie, Anhar Kocineva a căzut pradă insurgenţilor, care ameninţau că o vor ucide dacă nu vor primi o răscumpărare de 50 de milioane de dolari. Ea s-a deplasat în Siria după începerea conflictului, a lucrat ca reporter la utro.ru şi i-a însoţit pe jurnaliştii ucraineni care veniseră să relateze despre conflictul sirian. Combatanţii au ameninţat că vor ataca misiunile diplomatice ale Ucrainei şi Rusiei şi vor masacra cetăţenii acestor ţări dacă nu vor primi banii. Anhar a reuşit să scape, nu se ştie cum, în martie anul acesta. În ultimul mesaj video al jurnalistei ucrainene postat pe internet ea spune că lucra pentru serviciile secrete ruse.

Tot anul trecut, au fost capturaţi doi ruşi şi un italian, angajaţi ai unei firme siriene private. Răpitorii au cerut 700.000 de dolari pentru eliberare lor. Cei doi ruşi erau ingineri la compania Hmisho Steel.

Rebelii sirieni îi vizează pe cetăţenii din fostul spaţiu sovietic pentru că îi bănuiesc că lucrează pentru serviciile secrete ruse. Rusia are o bază în Siria, la Tartus, şi s-a opus de mai multe ori la ONU când s-a pus problema unui ajutor militar occidental pentru forţele insurgente anti-Bashar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite