Viorel Cibotaru despre moldoveanca prizonieră în Siria: „Cazul ar putea prejudicia grav imaginea Republicii Moldova“
0După ce astăzi s-a aflat că o femeie originară din Tiraspol a fost capturată de rebelii sirieni, ministerul de Externe a anunţat că întreprinde acţiuni pentru a elucida circumstanţele cazului. Expertul militar Viorel Cibotaru spune că situaţia ar putea prejudicia imaginea ţării.
Adevărul: Domnule Cibotaru, un astfel de caz este o premieră pentru Republica Moldova. Cum ar trebui să acţioneze autorităţile?
Viorel Cibotaru: Pelicula pare foarte suspectă, pentru că, în video, femeia spune că ar fi reprezentat Hezbollah sub acoperire de jurnalistă, culegând informaţii secrete. Bănuiesc că ea într-adevăr a apărut undeva prin regiune, mai degrabă în Liban, pentru că Statul Major al grupării este acolo, şi prin anumite circumstanţe a ajuns în Siria. În primul rând trebuie să se clarifice dacă într-adevăr captiva e cetăţean moldovean. Persoana este din Tiraspol şi din start apare o problemă privind competenţa Chişinăului de a rezolva situaţia, dar statul trebuie să s eimplice indiferent de unde vine tânăra – Tiraspol, Găgăuzia, Chişinău sau Bălţi. Cazul este suficient de grav, deci trebuie creată o celulă operativă sub patronajul preşedintelui, din care să facă parte reprezentanţi de la ministerele de Interne, Externe şi Finanţe, SIS, procuratură, pentru că sunt mai multe aspecte care urmează a fi luate în consideraţie.Oricine nu ar fi aceste femei, indiferent de faptul cum au ajuns acolo, ele sunt victime ale unei acţiuni teroriste de amploare, care vrea să atragă atenţia unor cercuri privind anumite activităţi.
Cum ar putea să se răsfrângă incidentul asupra imaginii ţării noastre?
Indiferent de cum nu ar evolua situaţia, în mediul internaţional va răsuna un lucru – Republica Moldova. Ar putea suna cam în felul următor: «O cetăţeană din Republica Moldova, originară dintr-o zonă de conflict, este suspectată de spionaj pentru Hezbollah», fapt ce ar putea prejudicia imaginea ţării noastre extrem de mult, pentru ani înainte. De aceea, autorităţile trebuie să acţioneze prompt, atent şi în conlucrare cu alte state. Mai târziu, pe lângă soarta celor două fete, oamenii vor evalua capacitatea statului Republica Moldova de a reacţiona în aşa cazuri.
Dacă s-ar cere bani pentru răscumpărarea victimei, statul nostru este obligat să plătească?
Chestiunea cu eliberarea este foarte complicată şi există o serie de proceduri standard. Vă asigur că nimeni din Republica Moldova nu va fi în stare să intre în contact cu reprezentanţii acestui grup sau viceversa. Nu o vor permite serviciile secrete care monitorizează situaţia din Siria. Noi vom acţiona numai în modul în care o vor permite serviciile secrete şi alte state. Banii nu vor ajuta sub nicio formă pentru că 90% din astfel de incidente se rezolvă nu prin răscumpărări, dar prin schimb. Bunăoară, anumiţi subiecţi ar putea să identifice şi să captureze reprezentanţi ai acestei grupări sau rude ale liderilor, pe care să-i propună în schimbul fetelor.