Forbes: Ucraina e capabilă să îi învingă pe separatişti şi chiar să atace Rusia
0Ucraina are suficientă forţă să-şi recupereze teritoriile ocupate şi chiar să atace Rusia, scrie expertul militar american Adrian Bonenberger în articolul „Ucraina îi poate învinge pe separatişti”, publicat pe Forbes.com şi preluat de Pagina de Rusia.
Bonenberger scrie că, deoarece Polonia şi Estonia sunt membri NATO, un atac al Rusiei asupra uneia dintre cele două ţări presupune aplicarea articolului V, alineatul privind apărarea reciprocă a NATO. Europa şi America vor fi implicate într-un război cu Rusia, ceea ce duce inevitabil la al treilea război mondial şi schimbul de atacuri nucleare.
„Există un alt motiv de îngrijorare” – scrie Bonenberger. Ucraina este mult mai puternică decât se crede. Până în prezent, ucrainenii au luptat cu jumătate de putere – majoritatea armelor puternice ai fost ţinute în mod deliberat în depozite pentru a elimina riscul provocarii Rusiei, riscul ca aceasta să concentreze şi mai multă forţă militara în razboi. Ultima dată când militarii ucraineni au efectuat o ofensivă împotriva separatiştilor, în luna august a anului trecut, a înregistrat un succes rapid. Rusia a trebuit să transfere mii de trupe peste graniţă pentru a consolida apararea separatiştilor, i-a ajutat cu artilerie, tancurile şi sisteme antiaeriene (inclusiv o baterie BUK, care a doborât avionul de pasageri MN17). De atunci a fost introdus status quo-ul pentru unele tipuri de arme – nu trebuie să fie confundat cu încetarea focului. Bătălia din estul Ucrainei a ajuns la un echilibru.
Mulţi în Occident cred că Rusia poate decide să rupă acest status quo în orice moment si sa ajunga rapid la Kiev şi Odesa – sau chiar mai departe. Totodata, exista convingerea ca Ucraina nu este capabila să reziste în fata ruşilor, iar capacităţile sale de apărare nu sunt suficient pentru a rezista unei invazii. Probabil, opinia populară în Rusia este aceeasi, pentru că trupele ruse nu au facut niciun efort concertat serios pentru a captura poziţiile ucrainenilor. Până la acest punct, ei au atacat pe linia de apărare, sau au manevrat trupe pentru a captura soldatii Gărzii Naţionale în incercuiri, iar apoi negociau predarea cu autorităţile ucrainene.
Dar Ucraina are capacităţi defensive complexe, care cresc cu fiecare zi ce trece. Populaţia ucraineană, în special din Kiev şi o parte din vestul şi sudul tarii investesc tot mai mult în razboi, pe masura ce le sunt ucisi sau raniti prietenii şi rudele pe linia frontului. Iar unităţile militare ucrainene se antreneaza din greu.
Convins prin propria experienţă
„Am petrecut recent o săptămână în Yavorov (regiunea Lviv, din vestul Ucrainei), împreuna cu vechea mea unitate 173, care antreneza două divizii ale Gărzii Naţionale ucrainene”, scrie Bonenberger si continua: „Ce am vazut este impresionant: soldaţii ucraineni se deplasau in teren şi comunicau tactic la un nivel similar sau care chiar peste majoritatea unităţilor militare ale SUA. Am servit ca ofiţer de infanterie aproape şapte ani (dintre care mai mult de doi ani am petrecut în Afganistan) în luptă; în timpul instruirii soldaţilor afgani, n-am văzut unitati afgane care sa arate la fel de profesional ca cele ucrainene”.
„De-a lungul acelei săptămâni am auzit focuri de artilerie şi tancuri – artileristii ucraineni îşi îmbunătăţieau abilităţile de lupta împreună, ca unităţi mici, cu mijloace mecanizate, care implică foc de mortiere şi artilerie. Ei sunt parte a unei armate unificate, bazată pe principiile demnităţii şi organizarii, nu a puterii sovietice”, afirma jurnalistul american.
Dacă ucrainenii vor continua să se antreneze din greu şi sa consolideze puterea de luptă – şi bănuiesc că stimulii lor de a face acest lucru sunt mai mari decât la adversarii lor rusi – rezultatul posibil ar putea fi unul despre care nu am auzit în mass-media occidentala şi nici în cea rusă: Ucraina îi poate bate pe separatişti.
Ucraina ar putea bate şi Rusia pe câmpul de luptă. Ucraina şi armata sa nu ştiu acest lucru, dar este posibil. De fapt, autosuficienta Rusiei, convingerea in superioritatea sa, face posibil ca in urma unui atac militar general, al soldatilor ucraineni bine instruiti din cadrul armatei ucrainene renascute, inamicul sa fie complet surpins, sa fie incercuit şi distrus.
Rusia este fragila. Cu cât mai mult ea aşteaptă în Ucraina, cu atât mai probabil este ca puterea sa militară sa sufere o catastrofa pe care nu a mai trait-o de pe vremea celui de-al Doilea război mondial. În fiecare săptămână armata ucraineană devine mai puternica şi mai încrezătoare. La randul sau, în fiecare săptămână, soldaţii ruş devin mai încrezătoare că au avantajul, ca adversarii lor ucraineni sunt slabi şi nemotivati.
Riscurile unui Endgame
Este cel mai mare risc pentru începutul celui de-Al Treilea Război Mondial. Însă va începe altfel, nu Rusia va mătura armata ucraineană si va ataca Polonia sau Estonia, ci Ucraina va nimici armata rusă, iar Putin va fi obligat să ia unele măsuri drastice pentru a preveni alte pierderi. Şi de ce Ucraina să nu se simtă îndreptăţită să ocupe ea însăşi o parte din teritoriul Rusiei, în schimbul pierderii Crimeei? Şi cine-i poate opri, recrutii rusi demoralizati şi confuzi?, se intreaba fostul ofiţer de infanterie.
„Sper că negociatorii occidentali sunt în măsură să-i deschida ochii lui Putin, sa vada nebunia poziţiei sale în Ucraina. Mai devreme sau mai târziu – cu cât acesta rămâne mai mult în Ucraina, cu atat mai probabil este ca el va suferi o infrangere umilitoare şi periculoasa”, conchide Adrian Bonenberger.
Sursa: Pagina de Rusia