Flashmob organizat de Promo-LEX: Cum şi-ar dori guvernarea să arate rapoartele de monitorizare a alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole, a prezentat joi, 24 ianuarie, un raport ironic privind monitorizarea alegerilor din 24 februarie, în care a fost menţionată doar informaţia pe care ar vrea să o vadă guvernarea de la Chişinău. Acţiunea respectivă vine ca răspuns la acuzaţiile PDM şi ale membrului CEC Iurie Ciocan la adresa organizaţiei.

„Se doresc rapoarte prin care observatorii să nu poată comunica nimic opiniei publice, să nu poată sesiza organele electorale şi concurenţii electorali asupra problemelor şi încălcărilor constatate”, a declarat Ion Manole într-o conferinţă de presă.

El a dat citirii câteva informaţii pe care PDM ar vrea să le vadă în rapoartele de monitorizare a alegerilor.

„Perioada electorală continuă conform planurilor aprobate. Încălcări constatate sesizate de observatorii Promo-LEX şi în această perioadă de monitorizare nu au fost”.

„La capitolul acţiuni de intimidare a activităţii misiunii de observatori nu au fost, nu sunt şi nu sunt planificate. La capitolul secţii de votare putem spune că apreciem creşterea numărului de secţii de votare deschise peste hotare, de la 100 la 125”.

„Începutul de campanie. Chiar dacă această campanie încă nu a început, concurenţii electorali continuă să organizeze evenimente cu tentă electorală în scopul informării obiective a alegătorilor privind prevederile programelor acestora”. 

„Atestăm câteva cazuri izolate de utilizare a resurselor administrative. Nelipsite în această perioadă de monitorizare au fost şi cadourile cu tentă electorală, dar trebuie să subliniem că ele toate sunt în beneficiul alegătorilor”.

Partidul Democrat din Moldova a anunţat joi, 17 ianuarie, că a decis să trimită corpului diplomatic din Moldova, observatorilor OSCE, dar şi finanţatorilor direcţi ai Promo-Lex (USAID, Fundaţia Soros, Consiliul Europei şi Ambasada Marii Britanii la Chişinău) analiza partidului referitoare la cele două rapoarte emise până acum de Promo-Lex privind monitorizarea alegerilor parlamentare din 2019.

Democraţii au declarat că cele două rapoarte ale Promo-Lex (din noiembrie 2018 şi ianuarie 2019) conţin mai multe informaţii neadevărate, neverificate, trunchiate, ceea ce conduce la concluzia că activitatea de monitorizare electorală Promo-Lex nu este deloc obiectivă.

Membrul Comisiei Electorale Centrale (CEC) Iurie Ciocan s-a arătat indignat joi, 10 ianuarie, de publicarea celui de-al doilea raport de observare al alegerilor parlamentare din 24 februarie, elaborat de Promo-LEX.

Iurie Ciocan susţine că, potrivit legislaţiei, observatorii trebuie să se abţină să facă orice comentarii în public despre desfăşurarea scrutinului electoral, până la închiderea secţiilor de votare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite