Firmele mai multor politicieni moldoveni au ajuns în topul marilor contribuabili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

43 de companii din Republica Moldova au obţinut, de la 1 ianuarie 2013, statutul de contribuabili mari, anunţă Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS). Printre acestea se numără şi câteva firme ale unor politicieni de vază din ţara noastră.

E vorba de compania Finpar Invest SRL, despre care se spune că face parte din imperiul controlat de Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele Parlamentului. În această listă a fost inclusă şi compania Bioprotect, unde este acţionar liderul fracţiunii parlamentare a PLDM, deputatul Valeriu Streleţ. Şi Genesis International, care este controlată prin intermediul unor firme din zone offshore de către deputatul liberal-democrat Chiril Lucinschi, a intrat în premieră în acest top. În aceeaşi listă găsim şi firma Darsimid, fondată de consilierul municipal din partea PL Iurie Dârda, care mai deţine şi o altă firmă din această listă, Dansicons.

"FPC Bioprotect SRL a mai fost în lista contribuabililor mari, dar atunci erau alte criterii de evaluare. În august 2012, a avut loc un control total la compania Biorpotect pentru perioada 2008 - prima jumatate a anului 2012. Cred că urmare a concluziilor care le-a facut Fiscul, Bioprotect a fost inclusă în altă categorie de contribuabili. Pentru managementul companiei contează mai puţin în care categorie de contribuabili este inclusă întreprinderea, deoarece pe durata celor 10 ani de activitate principiul fundamental în activitate a fost "respectarea fără nici un fel de abateri a legislaţiei şi normativelor care reglementează activitatea de afaceri, indifirent de faptul cine se află la guvernare", a declarat pentru "Adevărul", deputatul liberal-democrat Valeriu Streleţ.

În schimb, au fost excluse alte 15 companii. Reprezentanţii Fiscului spun că criteriile de bază pentru care o firmă ajunge în această listă au rămas aceleaşi. Astfel, compania trebuie să achite în ultimul an calendaristic, precum şi în anul de gestiune, impozite, taxe şi alte plăţi obligatorii la Bugetul Public Naţional în valoare de cel puţin două milioane de lei, cu excepţia TVA, accizelor şi altor taxe administrate de Serviciul Vamal. Un alt criteriu este ca venitul constatat în contabilitatea financiară sau valoarea totală a livrărilor să fie mai mare sau egală cu 50 de milioane de lei anual.

Firmă ce are venituri anuale de sute de milioane nu achită taxe la buget

Curios este că în această listă nu a ajuns niciodată firma Grandmax Group, care a raportat în ultimii ani venituri anuale de sute de milioane de lei. Potrivit datelor Serviciului Informaţional al Rapoartelor Financiare de pe lângă Biroul Naţional de Statistică, în anul 2010 veniturile acestei firme au constituit circa trei miliarde de lei, iar în anul 2011 peste 400 milioane de lei.

Cu titlu de excepţie în categoria marilor contribuabili pot fi incluşi investitorii care, la data înfiinţării firmei, se angajează să efectueze investiţii de minimum cinci milioane de euro. În acelaşi timp în lista marilor contribuabili nu pot fi mai mult de 450 de firme. Numărul cel mai mare de companii mari contribuabili se află în Capitală, 345 de companii. În schimb în şapte raioane - Basarabeasca, Criuleni, Dubăsari, Glodeni, Leova, Şoldăneşti şi Taraclia - nu există nici o întreprindere mare.

Cel mai bogat raion cu contribuabili mari este Ialoveni cu 11 mari întreprinderi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite