Faceți cunoștință cu pielarul din Chișinău care dă viaţă genţilor și pantofilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petru Cucu (30 de ani) din Chișinău a meșterit sute de accesorii unicat din piele. Tânărul visează să-şi extindă activitatea şi să lanseze colecţii adevărate de poşete şi pantofi. Spune că s-ar aventura şi în confecţionarea mobilei handmade.

În atelierul strâmt al lui Petru Cucu miroase a piele tăbăcită. La prima vedere, pare a fi dezordine, însă meşteşugarul ne asigură că ştie exact unde se află fiecare unealtă de care are nevoie. Rafturile din lemn sunt burduşite cu suluri din piele de toate culorile, iar pe pereţi stau atârnate tipare croite, pe care Petru se joacă cu formele genţilor. Povestea pielarului începe din copilărie, când stăpânul micului atelier de marochinărie era chiar tatăl său, meşter popular şi „multifuncţional", cum îi spune Petru. „Tatăl meu moştenise darul de la bunica, e o artă transmisă din generaţie în generaţie. Pe vremuri, era foarte întrebat, fiind unul dintre puţinii meşteri care cosea cojoace, pieptari sau căciuli din blană şi piele", povesteşte tânărul. Astfel, Petru nu se dădea dus cu zilele din încăperea de lucru a tatălui său. Îi „strica" acestuia bucăţi întregi de piele, după care mânca papara.

image

Primul obiect confecţionat de el a fost o husă pentru cuţit, pe care i-a dăruit-o prietenului său, pasionat de vânătoare. De la lucruri simple, precum curele sau brăţări din fâşii de piele, meşteşugarul a trecut, odată cu experienţa acumulată, la obiecte mai complicate. Pantofi ortopedici sau genţi cusute manual, cu imprimeuri sau fără, nicio provocare nu pare prea mare pentru chişinăuianul care şi-a ridicat meseria la rang de artă. Până acum, Petru a încercat mai multe joburi. A lucrat şi chelner, şi barman sau bucătar, însă nicio profesie nu i s-a lipit de suflet. „Având talent în sânge, ac şi aţă în mână, ar fi păcat să gătesc bucate", crede pielarul. De vreo trei ani, designerul modelează încălţăminte pentru oamenii cu defecţiuni locomotorii, la Centrul Republican de Protezare, Ortopedie şi Reabilitare, aceasta fiind ocupaţia sa „de bază". Restul timpului şi-l dedică accesoriilor, care au devenit cea mai mare slăbiciune a sa.

image

TABLOURI AROMATE Vezi cum desenează fata care vede lumea în culori şi parfum de cafea

PREŢURI DE LA 1.000 LA 4.500 DE LEI
Genţile create de Petru Cucu pot face concurenţă modelelor de marcă din întreaga lume. Întrebat de unde se inspiră, tânărul ne-a tăiat-o scurt: „Nu există specialişti care nu trag cu ochiul la ce mai fac colegii de breaslă. Bineînţeles că îmi vine şi mie uneori în minte câte un model inedit. Se întâmplă mai mult noaptea, pentru că toată ziua mă gândesc la genţi", recunoaşte cu umor creatorul. Dintre creaţiile designerilor cu renume, Petru apreciază mai ales modele semnate de Hermes, Alexander McQueen şi Stella McCartney. Preţurile produselor care prind viaţă în atelierul tânărului meşter depind de complexitatea lucrării.

image

O geantă costă de la 1.000 la 4.500 de lei, în timp ce preţul unei perechi de pantofi lucraţi manual porneşte de la 2.500 de lei. Toate astea în condiţiile în care meşterul lucrează uneori şi câteva săptămâni la un articol. Clienţii care-i păşesc pragul sunt de obicei oameni de artă, adepţi ai unui stil creativ, adesea vintage, spune Petru, care doreşte să-şi extindă activitatea şi, de ce nu, visează ca numele său să devină un brand.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite