Excursii gratuite în timp, la muzee
0Sâmbătă, muzeele din Capitală te invită la o excursie gratuită în timp. „Sunt oameni în Chişinău care nici nu ştiu unde se află acestea. De Ziua Internaţională a Muzeelor fiecare poate merge gratuit pentru a le descoperi sau redescoperi“, spune Sergius Ciocanu, şeful Direcţiei Patrimoniu din cadrul Ministerului Culturii.
Bunăoară, Muzeul Naţional de Istorie se va transforma într-o arenă a distracţiilor practicate de predecesorii noştri. Vor fi reconstituite Floralia romană – un festival dedicat zeiţei Flora şi Sărbătoarea Nebunilor – una dintre puţinele ocazii din Evul Mediu când oamenii obişnuiţi îi parodiau pe nobili şi clerici fără teama unor represalii. Doritorii vor juca arşice, şah, table, ţintar şi cărţi, vor urmări reprezentaţii de teatru de comedie, proiecţii de film mut, dans istoric şi contemporan. Tot aici vor funcţiona „Salonul presei“ de acum o sută de ani, atelierul fotografic „Retro-Muzeu“, „Garderoba militară“ şi va fi inaugurarată o expoziţie despre evoluţia armelor. „Pentru că tema din acest an este jocurile şi distracţiile societăţilor de odinioară, vom prezenta viaţa de altădată, când oamenii se întâlneau şi comunicau, nu stăteau cu nasul în calculator“, explică Aurelia Corneţchi, director-adjunct al instituţiei.
Istoria muzicii la Muzeul de Artă
Începând de la prânz şi până seara târziu, la Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală puteţi învăţa de la cei mai iscusiţi meşteri populari să ciopliţi în lemn, să modelaţi piese din lut, să faceţi bijuterii din mărgele şi să împletiţi obiecte din fibre vegetale. La ora 17.00 puteţi admira o colecţie de modă în stil etno a studenţilor Colegiului Tehnologic din Capitală.
Muzeul de Artă vă aşteaptă cu o expoziţie a tablourilor restaurate, proiecţii video ale capodoperelor sale, dar şi multă muzică bună. „Vom prezenta o evoluţie a muzicii de la cea clasică la rock. Vom avea şi o tombolă-surpriză“, ne ademeneşte muzeograful Daniela Planuţa. În program: Valy Boghean, formaţiile rock Whynona Ryderz şi FireLove. Muzeul va fi deschis până la ora 2.00 noaptea.
Peste 3.000 de locaţii
Noaptea Muzeelor este un eveniment cultural organizat de de peste 3.000 de instituţii de gen deschise până târziu. Pentru prima dată, s-a desfăşurat în 1997 la Berlin, iar din anul 2004 s-a extins în toată Europa. Are loc anual pe 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor.