Escapadă în lumea animalelor exotice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caprele siberiene
Caprele siberiene

În periplul nostru prin cele 100 de locuri pe care trebuie să le vezi în Moldova, ne-am oprit, din nou, în Chişinău. Sute de animale exotice, multe dintre ele pe cale de dispariţie în sălbăticie, te aşteaptă să le vezi în cel mai mare parc zoologic din Republica Moldova.

Ştii cum arată o capră de Daghestan? Dar un urs tibetan? Ai văzut vreodată pe viu o suricată? Dacă-ţi faci un pic de timp liber, poţi găsi toate aceste animale la Zoo Chişinău.

În urmă cu două săptămâni, Grădina zoologică din Capitală şi-a completat efectivul de animale exotice cu caprele despre care vorbeam mai devreme, una siberiană, un ţap cu coarne elicoidale, patru canguri, o pereche de suricate şi câţiva tamarini cu burta roşie care, în sălbăticie, se găsesc numai în vestul Braziliei şi în partea de nord a Boliviei.

„În total am adus 25 de animale. Toate au fost donate de Grădina zoologică din Tallinn (Estonia). Pentru tamarini am amenajat un spaţiu cu folie termoizolantă, unde îi adăpostim pentru toată durata iernii, în aceeaşi încăpere cu celelalte maimuţe. Vizitatorii grădinii noastre îi vor putea vedea din primăvară, când se mai încălzeşte", ne spune Olga Iuzvac, colaborator ştiinţific la Zoo Chişinău.

Crocodilul, adus în diplomat

Situată lângă Porţile Oraşului, menajeria şi-a început activitatea în 1978, cu 60 de specii. „La început au fost urşi, lupi, vulpi şi alte animale sălbatice din zona noastră, dar care puteau fi văzute mai greu în mediul lor natural. Primul animal exotic a fost crocodilul, adus acum 32 de ani de un localnic, într-un diplomat. Era pui şi nu avea cum să-l crească. Din câte ştiu îl luase din Cuba", mai spune Olga Iuzvac.

Lozova, satul meşteşugarilor GALERIE FOTO

Ulterior au fost aduşi un urs brun, urşii tibetani donaţi de un circ, cei doi tigri, trei lei, un ţap siberian şi o căprioară rănită de vânători. Astăzi, unele vieţuitoare adăpostite la Zoo Chişinău, între care şi leopardul zăpezilor, sunt greu de găsit chiar şi în grădini zoologice din Vest.

Târgul care stă pe o comoară medievală. Vezi GALERIA FOTO!

Suricatele, extrem de curioase şi de temătoare, impart aceeaşi clădire cu papagalii amazonieni şi un tatu energic. Chiar dacă nu sunt vizibile pentru publicul larg, reptilele au un spaţiu dedicat în care sunt crescute la temperaturi din mediul lor natural. E vorba despre o iguană, un varan, o salamandră, o anacondă lungă de 4 metri, care are deja 12 pui, un şarpe boa de Madagascar, şerpi neveninoşi din America de Sud şi America Centrală, o viperă cu corn, pitoni albinoşi şi o cobră regală.

Târâş şi cu lanterna prin Peştera Surprizelor

„Şerpii sunt iubitori de căldură. Au nevoie de o temperatură constantă. Chiar şi vara, la noi temperatura scade noaptea, iar ziua creşte. Pentru construcţia unui pavilion avem nevoie de 10 milioane de lei. Cel mai mult costă utilajul necesar pentru ventilare, pentru filtrare şi pentru menţinerea temperaturii", susţine Alexei Hanţaţuc, directorul Zoo Chişinău.

Echitaţie la Zoo

Poţi merge cu copiii la clubul de echitaţie din incinta Grădinii zoologice. Pentru un abonament lunar cu câte trei sesiuni de călărie pe săptămână plăteşti pentru copilul tău câte 500 de lei. Pentru adulţi, abonamentul e de 700 de lei şi include câte două sesiuni săptămânale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite