Embargoul rus şi criza din Ucraina au lovit dur în celebrele crame de la Cricova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele financiare ale combinatului de vinuri Cricova au fost în anul 2013 modeste, în special ca urmare a stopării livrărilor în Rusia, ceea ce a afectat în proporţie de 30% activitatea întreprinderii, se arată într-o notă informativă a Guvernului

Activitatea întreprinderii este afectată şi de evenimentele din Ucraina. "Vânzările în Ucraina, de vinuri produse de Cricova au scăzut cu circa 40%, încasările sunt stopate, iar combinatul are de recuperat datorii de circa 800.000 de euro“, se menţionează în nota Guvernului. Din document rezultă că întreprinderea Cricova mai are de rambursat credite de 223 milioane de lei, bani ce au fost contractaţi pentru înfiinţarea de noi plantaţii de viţă de vie şi pentru modernizarea instalaţiilor de producere.

În aceste condiţii autorităţile preconizează să ajute întreprinderea şi să ofere o scutire de la plata dividendelor pentru anul 2013. Suma este de doar un milion de lei.

Obiect de patrimoniu şi cel mai scump brand din Moldova

În anul 2012, Cricova a sărbătorit 60 de ani de la fondare. Este prima întreprindere din ţară care a început fabricarea şi comercializarea vinului în cantităţi industriale. De asemenea, combinatul produce renumitul spumant clasic după o reţetă proprie. În 2002 a fost decorat cu Ordinul Republicii, iar în 2003 a fost declarat „obiect al patrimoniului cultural-naţional“.

Cricova este şi cel mai scump brand din Moldova, fiind estimat în 2013 la 39 de milioane de dolari, iar în 2012 – la 35 de milioane. Pe lângă tradiţionalele pieţe din Rusia, România şi Ucraina, Cricova îşi exportă producţia în 26 de ţări din Europa, Asia şi Africa.

GALERIE FOTO Comorile lui Bachus din hrubele de la Cricova

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite