„Elada“ de pe malul Prutului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceul grecesc de la Măcăreşti, raionul Ungheni, poate concura cu cele mai moderne şcoli din Chişinău. Apărută acum patru ani, „insula elenă" tot aşteaptă oaspeţi de peste mări şi ţări, care întârzie să vină.

Pe un drum de ţară, pe vârful dealului din Măcăreşti, stă „Elada". Nu este vorba de Grecia Antică, ci de un liceu ridicat de greci pe malul Prutului. Clădirea, în care totul vorbeşte despre vechea învăţătură a lui Pitagora sau Thales, cu coloane ca la Atena şi statuete ale celor mai importanţi înţelepţi din istorie, poate concura chiar şi cu cele mai prestigioase licee din Capitală.

Dincolo de toate, elevii spun că nu mai îngheaţă pe timp de iarnă, aşa cum se întâmpla la şcoala veche din sat, ridicată din chirpici, prin anii 1960.

„În şcoala veche tremuram de frig, ne îngheţau mâinile de nu puteam ţine stiloul. Aici ne e cald, avem mobilă nouă, laboratoare moderne", spune Lilia Tacot, elevă în clasa a 9-a.

„Nu am mai văzut aşa şcoală nicăieri ca la noi în sat!", exclamă şi Stoica Alina din clasa 6-a.

image

„Le spunem mulţumesc grecilor că au planificat în fiecare cabinet câte 25 de locuri, şi nu 45 cum era pe timpul sovieticilor. Avem de toate, ne mai rămâne să facem carte", afirmă Valentin Buga, profesor de matematică.

Dascălul are însă un mare regret. De când a fost deschisă şcoala, în sat nu a mai venit niciun grec şi nici profesorii nu au mers în Grecia, aşa cum se planifica la început.

„Îi aşteptăm cu drag. Nu ar fi rău şi noi să ajungem pe la ei. Ce ţară dacă nu Grecia este leagănul şi baza matematicii?!", mai spune Valentin Buga.
La „Elada" învaţă 368 de elevii din câteva sate de-a lungul Prutului. Aici vin copii din Valea Mare, Frăsineşti, Isăicani.

image

„La început ne temeam că nu vom reuşi să păstrăm toată bogăţia asta pe care ne-au lăsat-o grecii, mai ales când e noroi în mai tot satul. Până acum însă nu am făcut niciun fel de reparaţie", explică Mihai Ganga, directorul instituţiei.

„Victoria“ de la Măcăreşti

„Elada" are şi o echipă de fotbal de toată mândria, şi nu de băieţi, ci de fete. Deși se antrenează în podul școlii pentru că nu a fost prevăzută și o sală de sport, „Victoria" luptă pentru locul I în ţară.


„Niciodată nu m-am gândit că aş putea să antrenez fete. Concursurile naţionale au demonstrat că suntem foarte buni, aşa că avem toate şansele să devenim campioni", spune Ion Sacacol, antrenorul echipei.

„O punte spre Grecia"

Liceul „Elada" a fost inaugurat la 9 decembrie 2007. Instituţia a fost construită cu suportul Patriarhiei de Constantinopol, dar şi al Agenţiei de Dezvoltare Internaţională a Ministerului Afacerilor Externe al Greciei, „Hellenic Aid".

Şcoala are o suprafaţă de 3.600 metri pătraţi şi a costat aproape 1,5 milioane de euro. Conceptul liceului a fost elaborat de arhitecţi din Grecia şi ajustat la standardele naţionale de către inginerii locali.

„Şcoala reprezintă o punte între Grecia şi Moldova", a declarat atunci Evripidis Stilianidis, ministrul Educaţiei din Grecia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite