Dumitru Diacov: Limba de stat în Republica Moldova este limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, spune că nu poate răspunde pentru toţi deputaţii referitor la şansa de a modifica articolul 13 din Constituţie, dar personal, încă din anul 1994, a spus că limba de stat în Republica Moldova este limba română şi aşa trebuie să fie şi în Constituţie. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, deputatul a declarat că în Partidul Democrat există mai multe păreri la acest subiect.

„Societatea este divizată şi în această chestiune. Şi unii consideră că trebuie să fie limba moldovenească, alţii consideră că trebuie să fie limba română. Eu consider de mulţi ani că era bine să fie scris. „limba română”. Punct. Cetăţenii Republicii Moldova, moldovenii din Republica Moldova vorbesc limba română, aşa cum austriecii vorbesc limba germană, aşa cum jumătate de Africă vorbeşte limba franceză sau portugheză, sau spaniolă ş.a.m.d., dar ţările-s diferite; aşa cum Elveţia vorbeşte şi limba italiană, şi limba germană, dar sunt elveţieni. Este o chestie care trebuie să treacă timpul”, spune Dumitru Diacov.

În opinia sa, atunci când va exista o majoritate favorabilă acestei idei, atunci va fi implementată.

„Statul trebuie să facă tot ce-i posibil ca limba română să fie studiată pe întreg teritoriul Republicii Moldova, şi în zonele compacte unde trăiesc minorităţile naţionale, fiindcă noi producem opoziţie şi în această chestiune. Dacă copilul termină şcoala şi nu cunoaşte limba de stat, iniţial e o problemă de şcoală, dar pe urmă se transformă în problemă socială, politică şi aşa mai departe”, a opinat democratul.

Întrebat în altă ordine de idei cum va arăta viitorul Parlament dacă vin 51 de deputaţi din circumscripţie şi 50 pe listă de partid, Dumitru Diacov consideră că va fi mai complicat ca astăzi. Şi aceasta pentru că nu se cunoaşte în rândul celor 51 cine va fi, dar, în primul rând, nu va exista monopolul partidelor. În opinia sa, partidele vor fi puse în situaţie să discute, să negocieze.

Referitor la relaţia dintre guvernare şi Preşedinţie, Dumitr Diacov spune că guvernarea trebuie să facă un pas, dar şi preşedintele trebuie să facă un pas în întâmpinarea guvernării.

„Noi suntem pentru integrarea europeană, ei au fost puţin aşa mai în altă direcţie. Preşedintele, în condiţiile Republicii Moldova, trebuie să fie un factor de echilibru”, a notat democratul. Parlamentarul a mai spus că preşedintele trebuie să fie moderator, preşedintele trebuie să fie distanţat de partidul care l-a înaintat. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite