Drăguţanu: "La Banca de Economii trebuie de schimbat managementul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Băncii Naţionale a sugerat înlocuirea actualei conduceri a Băncii de Economii cu manageri profesionişti şi fără legături cu structurile de stat

Banca de Economii se confruntă în prezent cu o criză de încredere din partea clienţilor şi, deşi situaţia este gravă,  banca rămâne lichidă. Pentru o bună funcţionare,instituţia are nevoie de susţinerea statului, e vorba de 700 milioane de lei pentru recapitalizare", a declarat Dorin Drăguţanu.

Totodată, guvernatorul Băncii Naţionale a subliniat că este necesară schimbarea conducerii. "Este nevoie de numit oameni independenţi, care să reorganizeze banca şi aceasta să fie administrată ca o bancă privată. La momentul oportun, banca trebuie să fie vândută unui investitor cu renume internaţional", a mai adăugat Dorin Drăguţanu.

80% din creditele neperformante au fost acordate în anii 2010-2011

Demnitarul a ţinut să precizeze în raportul său că problemele actuale au fost cauzate de managementul defectuos. "Au fost efectuate şase controale, de două ori pe an. Controale fără precedent, au fost remise hotărâri, avertismente, sancţionări, însă situaţia nu s-a schimbat", a mai spus guvernatorul. Potrivit lui Drăguţanu 80% din creditele neperformante au fost acordate în perioada când Consiliul de Administraţie era funcţional. 

Dorin Drăguţanu a explicat că sursele principale ale pierderilor sunt trei grupuri de companii, care au contractat credite de circa 900 de milioane de lei. "Banca Naţională a avertizat că tranzacţiile sunt suspecte, însă Consiliul de Administraţie a declarat că probleme nu sunt, iar creditele sunt ok. Peste aproape un an, creditele au fost declarate compomise, iar acum banca trebuie să vândă activele pentru a recupera banii", a mai spus guvernatorul.

Atac mediatic asupra BEM

"Dacă se va recupera măcar jumătate din valoarea creditelor neperformante, acesta va fi un rezultat bun", a adăugat Drăguţanu. Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei Parlamentare pentru Economie a calificat declaraţiile  guvernatorului despre situaţia din jurul Băncii de Economii drept un atac asupra acestei instituţii financiare.
În anul 2012 instituţia financiară a înregistrat pierderi în mărime de 313 de milioane de lei. Valoarea creditelor neperformante a ajuns la peste 1,3 miliarde de lei, ceea ce reprezintă peste 55 la sută din totalul împrumuturilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite